Muğla'da Yapay Zeka ve Bilişim Kış Kampı başladı
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık'ın 2026 yılını 'Gençlik Yılı' ilan etmesi kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen Yapay Zeka ve Bilişim Kış Kampı için açılış programı düzenlendi. Türkiye'nin dört bir yanından gençlerin katıldığı kamp, teknoloji ve yapay zeka odaklı içeriğiyle öne çıkıyor.
Organizasyon ve program yapısı
Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Musa Kazım Açıkbaş, kampın bu yıl 10'uncu kez düzenlendiğini ve 14 farklı temada, 14 ilde gerçekleştirilen Kış Kampları kapsamında Muğla'nın ev sahipliği yaptığını belirtti. Açıkbaş, kampın sadece kod yazma veya bilişim teknolojileri öğretmekle sınırlı olmadığını; yenilikçi fikir üretmeyi, akademik birikimin artırılmasını ve takım çalışmalarıyla proje geliştirilmesini amaçladığını vurguladı.
Açıkbaş ayrıca kamp programında çevre ve gönüllülük faaliyetleri, şehitlik ve şehit aileleri ziyaretleri, geleneksel oyunlar, sportif ve bilgi yarışmaları, konserler ve sinema gecelerinin yer alacağını; katılımcıların Muğla'nın tarihi, kültürel ve turistik değerlerini yakından tanıma fırsatı bulacağını söyledi.
Vali Akbıyık: Başvurular ve çok yönlü içerik
Vali Dr. İdris Akbıyık, kampa gösterilen yoğun ilgiye dikkat çekerek, Muğla için yapılan 6 bini aşkın başvuru'nun kampın ve ilin ne denli rağbet gördüğünün somut göstergesi olduğunu belirtti. Akbıyık, programın sabah sporları, şehitlik ziyareti, çevre farkındalığı etkinlikleri ve kültürel gezilerle desteklenen çok yönlü bir yapı sunduğunu, gençlerin potansiyellerini keşfetmelerine ve kalıcı sosyal bağlar kurmalarına katkı sağladığını ifade etti.
Vali ayrıca yapay zeka, bilişim ve veri biliminin günümüz ve geleceğin belirleyici alanları olduğuna işaret ederek, bu alanlarda donanımlı gençler yetiştirmenin ülkenin rekabet gücü ve kalkınması açısından önemini vurguladı.
Bakan Yardımcısı Ersöz: Yapay zeka bir dönüm noktası
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, yapay zekanın insanlık tarihindeki büyük dönüşümlerden biri olduğunu belirtti. Ersöz, kampa katılan gençlerin yapay zeka ve bilişim alanlarını tartışacaklarını söyleyerek, içinde bulunduğumuz dönemi tarım ve sanayi devrimleriyle kıyaslayıp 'şimdi yapay zeka çağını yaşıyoruz' değerlendirmesinde bulundu ve bu sürecin yönetilmesinin önemine dikkat çekti.
Erösöz ayrıca küresel gelişmelere değinerek, ülkelerin yapay zeka alanında farklı uzmanlıklara yöneldiğini ve Türkiye'nin bu alanda geri kalmadığını; 2021 Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile insan kaynağını artırma, kamuda veri altyapısını güçlendirme ve üniversitelerde yapay zeka odaklı bölümlerin yaygınlaştırılması yönünde adımlar atıldığını belirtti.
Gençlere çok yönlü deneyim
Kamp, teknik eğitimlerin yanı sıra sosyal, kültürel ve gönüllülük faaliyetleriyle gençlere geniş bir deneyim alanı sunuyor. Katılımcılar kamp boyunca yapay zeka, bilişim ve veri bilimi alanlarındaki bilgi ve becerilerini geliştirirken, Muğla'nın tarihî ve kültürel zenginliklerini de yerinde tanıma fırsatı bulacaklar.
Öne çıkan noktalar: Muğla ev sahipliği, 10'uncu yıl organizasyonu, 14 tema ve 14 il kapsamı, 6 bini aşkın başvuru, çok yönlü eğitim ve kültürel program.
MUĞLA, YAPAY ZEKA VE BİLİŞİM KIŞ KAMPI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR