Kişniş, A, C, E, K vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besindir. Ayrıca, uçucu yağlar, antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler içerir.
Kişniş, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bir baharattır. Düzenli olarak kişniş tüketerek, bu faydalardan yararlanabilirsiniz ancak, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Ayrıca, hamile ve emziren kadınların kişniş tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
- Kişniş, lif ve antioksidan bakımından zengindir. Bu sayede sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunları gidermeye yardımcı olur.
- Kişnişin içerdiği antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Bu sayede, eklem ağrısı, romatizma ve astım gibi hastalıkların tedavisinde destektir.
- Antioksidanlar yönünden zengin olan kişniş bağışıklık sistemini güçlendirir
- Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bileşikler içeren kişniş kan şekerini kontrol altında tutmasına yardımcı olur.
- Kişnişin içerdiği antioksidanlar, cilt sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Bu sayede, ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kişniş Nasıl Tüketilir?
Kişniş, taze olarak veya kurutularak kullanılabilir. Taze kişniş, salatalarda, soslarda ve çorbalarda kullanılabilir. Kuru kişniş ise, baharat olarak kullanılabilir.
Kişniş tohumları da tıbbi amaçlar için kullanılabilir. Kişniş tohumları, çay olarak demlenerek veya yemeklere eklenerek tüketilebilir.