MTSO Başkanı Çakır: Mersin, gıda sanayinde Ar-Ge ve inovasyonla büyüme hedefinde
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, kentin gıda sanayiindeki ivmeyi sürdürülebilir kılmak için Ar-Ge ve inovasyona güçlü yatırım gerektiğini vurguladı. Radyo programında yaptığı değerlendirmede Çakır, Mersin’in tarım-gıda entegrasyonu, lojistik altyapısı ve üniversite-sanayi iş birlikleri sayesinde Türkiye’nin gıda üssü olma yolunda ilerlediğini söyledi.
Tarım ile sanayi entegrasyonu ve lojistik avantaj
Çakır, Mersin’in doğal avantajlarını öne çıkararak narenciye ve yaş meyve-sebzede güçlü konumunu hatırlattı. Bakliyatta üretici merkezi olmamakla birlikte piyasa belirleyici bir merkez olunduğunu belirtti. Agropark, Gıda OSB’ler ve TÜİOSB gibi üretim alanları ile liman ve lojistik üstünlüğünün kenti farklılaştırdığını ifade etti.
Katma değerli ürün üretimi ve Ar-Ge gerekliliği
Gıda sektöründe inovasyonun zorunlu hale geldiğini söyleyen Çakır, sektörün ihracat ve gelir artışı için katma değer yaratması gerektiğini vurguladı: "Standart limonu 1-2 euroya satmak yerine katma değerli hale getirip 10-50 euroya satmalıyız." Narenciye kabuklarından ürün elde etmek, dondurulmuş gıdayı geliştirmek gibi Ar-Ge çalışmalarının başlatıldığını ve verim ile teknolojik dönüşüme odaklanılması gerektiğini belirtti.
TÜBİTAK MAM iş birliği ve deneme üretimleri
Çakır, TÜBİTAK MAM ile başlatılan iş birliğinin Mersin için önemli fırsatlar sunduğunu aktardı. Gebze’deki Gıda İnovasyon Platformu ziyaretinde narenciye kabuklarından toz ve içecek, sütsüz dondurma, bakliyattan sağlıklı kremalar, balık kılçığından kolajen gibi örneklerin görüldüğünü söyledi. "TÜBİTAK’ı Mersin’e davet ettik, firmalarımızı ziyaret ederek sıfır atıkla yeni ürün geliştirme çalışmaları yaptılar. KOBİ’lerimizi de TÜBİTAK’a götüreceğiz." Çakır, firmaların deneme üretimleri yapıp akademik destek alacağını belirtti.
Sıfır atık yaklaşımı ve yüksek besin değerli ürünler
Şehrin narenciye, bakliyat, zeytin ve deniz ürünleriyle zengin üretim kapasitesine dikkat çeken Çakır, sıfır atık anlayışıyla narenciye kabuğu, zeytin çekirdeği ve balık kılçığından ürün geliştirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Amaçların, atığı azaltırken yüksek besin değerine sahip ve standart tat-kaliteyi sağlayan ürün kültürleri oluşturmak olduğunu söyledi.
İhracatta hedef: planlama ve sürdürülebilirlik
Çakır, doğru planlama ve dönüşümle Mersin’in dünya gıda pazarında söz sahibi olabileceğini savundu: "Toprağımız, suyumuz, limanımız, sanayimiz güçlü. Yeşil dönüşüme uyum sağlayarak, sürdürülebilir üretim modeline geçerek ve Ar-Ge’yi merkeze koyarak dünyada her ürünle rekabet edebiliriz." Bu yaklaşımın üretici, ihracatçı ve lojistik sektörünü güçlendirerek ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.
MTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAKAN SEFA ÇAKIR, KENTİN GIDA SANAYİİNDE YAKALADIĞI İVMENİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN AR-GE VE İNOVASYONA GÜÇLÜ YATIRIM YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.