DOLAR
42,83 0%
EURO
50,38 -0,36%
ALTIN
6.169,19 -0,02%
BITCOIN
3.738.697,92 0,3%

MSB: Suriye’de mücadele istikrarlı bir Suriye isteyenlerle istikrarsızlıktan yana olanlar arasında

MSB, PKK/YPG/SDG saldırılarının Suriye mutabakatını zayıflattığını, Türkiye nin istikrarlı bir Suriye politikasını sürdüreceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 25.12.2025 12:02
Güncelleme Tarihi: 25.12.2025 12:02

MSB: Suriye’de mücadele istikrarlı bir Suriye isteyenlerle istikrarsızlıktan yana olanlar arasında

MSB haftalık basın bilgilendirme toplantısı: Temel mesajlar

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) haftalık basın bilgilendirme toplantısını ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesinde gerçekleştirdi. Toplantıda açıklamalarda bulunan MSB Basın Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, gündeme dair gelişmeleri aktardı ve kurumun önceliklerini vurguladı.

Libya heyeti uçak kazası ve soruşturma

MSB, 23 Aralık tarihli Falcon-50 tipi uçak kazasıyla ilgili olarak, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum ilan ettiğini ve Esenboğa Havalimanına geri dönüş prosedürlerinin başlatıldığını bildirdi. Uçağın radar temasının kesilmesi üzerine bölgeye yönlendirilen unsurlar sonucu enkaza Ankara'nın Haymana ilçesi kırsalında ulaşıldı. Olayda, Libya Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve beraberindeki askerî heyet üyeleri ile uçuş ekibinin tamamının hayatını kaybettiği tespit edildi.

Enkaz alanında uçağa ait kara kutuya da ulaşılmış ve teknik inceleme süreci başlatılmıştır. 24 Aralık'ta Libya'dan gelen resmî heyetle birlikte Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanları ile Jandarma Kriminal Başkanı enkaz bölgesinde incelemelerde bulundu. MSB, kazanın nedeninin ilgili kurumlarca Libya makamlarıyla iş birliği içinde titizlikle incelendiğini bildirdi.

ASELSAN ve yeni hava savunma sistemleri

Tuğamiral Zeki Aktürk, ASELSAN'ın kuruluşundan bugüne savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltma ve oyun değiştirici teknolojiler geliştirme hedefini vurguladı. ASELSAN'ın tasarlayıp ürettiği sistemlerin ülke ve müttefikler için önemli bir değer oluşturduğunu belirten Aktürk, önümüzdeki dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılması planlanan sistemleri şöyle sıraladı: Alçak İrtifa Radarı ALP 100-G, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER ve 35 mm Modernize Çekili Top. Ayrıca ASELSAN'ın bugün 95 ülkede 100 bini aşkın ürünü aktif olarak kullanıldığı kaydedildi.

Sınır güvenliği ve terörle mücadele faaliyetleri

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 7 gün 24 saat esasıyla görev yaptığını belirterek son haftaya dair faaliyetleri aktardı. Buna göre, barınma alanlarından kaçan 4 PKK'lı terörist teslim oldu. Arazi arama-tarama, mağara, sığınak ve barınak ile mayın ve el yapımı patlayıcı tespit ve imha çalışmalarına devam edildi. Menbic'de imha edilen 5 kilometre tünel ile birlikte, Suriye Harekât Alanlarında imha edilen tünel uzunluğunun 737 kilometre olduğu bildirildi.

Hudutlarda yapılan faaliyetlerde bu hafta; yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 1'i terör örgütü mensubu olmak üzere 123 şahıs yakalanmış, 331 şahıs hududu geçemeden engellenmiştir. Yıl içinde yasa dışı geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 9 bin 806, hududu geçemeden engellenenlerin sayısı 65 bin 608 olarak açıklandı. Ayrıca Hakkâri hudut hattında yaklaşık 24 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildiği belirtildi.

İnsansız hava araçları olayları ve hava sahası güvenliği

MSB, 15 Aralık'ta Karadeniz yönünden yaklaşan bir İHA'nın tespit edilerek F-16'lar tarafından takip edildiğini ve kontrollü bir müdahaleyle vurularak düşürüldüğünü bildirdi. Havada vurulan İHA'nın enkazına, parçalanarak geniş bir alana dağıldığı için henüz ulaşılamadığı, Balıkesir ve Kocaeli'de düşmüş hâlde bulunan İHA'ların incelendiği kaydedildi. İnceleme sonuçları kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Bakanlık, hava sahası kontrolünün radarlar, elektro-optik sensörler, kara, deniz ve hava unsurları ile NATO entegre yapısı dâhil çok katmanlı mimariyle 7 gün 24 saat sağlandığını ve bu konuda herhangi bir zafiyet bulunmadığını belirtti. MSB, küçük, düşük irtifalı ve düşük radar kesitine sahip İHA'ların yeni nesil bir tehdit olduğunu, müdahalede sivil hava trafiği ve can güvenliğinin öncelikli olarak dikkate alındığını vurguladı. Türkiye'nin İHA'lara karşı ilave tedbirler aldığı ve hava savunma kapasitesini geliştirmeye devam ettiği ifade edildi.

Suriye değerlendirmesi

Bakanlık, Suriye'deki son durumla ilgili açıklamada, PKK/YPG/SDG'nin gerçekleştirdiği saldırıların Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve istikrarına zarar verdiğini ve mutabakat sürecini olumsuz etkilediğini belirtti. MSB, Suriye'deki mücadelenin birlik ve bütünlüğünü sağlamış, istikrarlı ve müreffeh bir Suriye isteyenlerle istikrarsız, bölünmüş, güçsüz bir Suriye'den yana olanlar arasında olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrar üretme çabasının net olduğu, Suriye hükümetiyle yakın iş birliğini sürdürmeye ve Tek Devlet, Tek Ordu ilkesini desteklemeye kararlı olduğu bildirildi.

Bölgesel gelişmeler: İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Ege

MSB, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında gerçekleştirilen üçlü zirve sonrası dile getirilen askerî iş birliği girişimlerini takip ettiklerini belirtti. Yapılan değerlendirmede, söz konusu girişimin askerî açıdan Türkiye'ye karşı bir tehdit oluşturmadığı, Türkiye'nin bölgedeki istikrarın korunması ve diyalog ortamının sürdürülmesi yönündeki kararlılığını sürdürdüğü ifade edildi.

MSB, İsrail'in Türkiye'ye yönelik açıklamalarının ve gerilimi artırabilecek söylemlerinin sahadaki gerçekler ve uluslararası hukuk çerçevesinde herhangi bir karşılığı bulunmadığını açıkladı. Türkiye'nin NATO müttefikliği temelinde Ege ve Doğu Akdeniz'de yapıcı diyalogdan yana olduğu, ancak müttefiklik ruhuna aykırı adımların sahadaki durumu değiştiremeyeceği vurgulandı. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güvenliği ve haklarına ilişkin tutumunun net ve değişmez olduğu belirtildi.

Yunanistan basınındaki hava sahası ihlali iddialarına ilişkin olarak MSB, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve Türkiye'nin Ege'de gerçekleştirdiği uçuşların uluslararası hava sahasında yapıldığını bildirdi. Tüm sorunların uluslararası hukuk, karşılıklı iyi niyet ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi yönünde irade ifade edildi.

MSB: "Suriye’de mücadele, istikrarlı ve müreffeh bir Suriye isteyenlerle istikrarsız, bölünmüş...

MSB: "Suriye’de mücadele, istikrarlı ve müreffeh bir Suriye isteyenlerle istikrarsız, bölünmüş, güçsüz bir Suriye’den yana olanlar arasındadır"

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.