MODY Çalışması Uluslararası Ödülle Taçlandı
Çok merkezli araştırma metabolik risklerin önemini vurguladı
Nadir görülen Genç Yaşta Başlayan Erişkin Tip Diyabet (MODY) üzerine yürütülen bilimsel çalışma, uluslararası literatürde yer almasının ardından 2025 yılında Endocrinology Research and Practice dergisi tarafından 'En İyi 3’ncü Çalışma' ödülüne layık görüldü. Araştırmada Medicana International Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Erkam Sencar da aralarında bulunduğu uzman ekip yer aldı; çalışma dört farklı merkezde gerçekleştirildi.
Çalışma, MODY hastalarında metabolik profili ayrıntılı şekilde inceleyerek önemli bulgular ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre hastaların yaklaşık %24'ünde obezite, %72'sinde dislipidemi saptandı. Bu veriler, MODY'nin yalnızca glisemik kontrolle sınırlı bir tablo olmadığını gösteriyor.
Yayınlanan raporda, MODY hastalarında metabolik risk faktörlerinin beklenenden daha yaygın olduğuna dikkat çekildi; çalışmanın yazarları, hastaların izleminde kilo ve lipid profillerinin düzenli ve kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Elde edilen bulgular, yalnızca kan şekeri düzeyine odaklanmanın eksik kalabileceğini işaret ediyor.
Araştırma ayrıca yaş ve obezitenin, dislipidemi gelişimiyle güçlü bir ilişki içinde olduğunu ortaya koydu. Bu ilişki, MODY hastalarının yönetiminde metabolik risk faktörlerinin birlikte ele alınmasının ve gerektiğinde eşzamanlı müdahalelerin önemini destekliyor.
Bilimsel değeri yüksek kabul edilen çalışma, MODY gibi nadir bir diyabet türünde klinik bilgi ve deneyimin artmasına katkı sağlarken, akademik yayınların yanı sıra klinik uygulamalara da yol gösterici nitelik taşıyor.
MEDİCANA INTERNATİONAL ANKARA HASTANESİ ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI UZMANI DOÇ. DR. MUHAMMED ERKAM SENCAR'IN DA YER ALDIĞI ARAŞTIRMA, 2025 YILINDA "EN İYİ 3'NCÜ ÇALIŞMA" ÖDÜLÜNÜ KAZANDI.