Bright Star 2025 Mısır'da başlayacak
Mısır, 28 Ağustos - 10 Eylül tarihlerinde, 43 ülkenin katılımıyla Orta Doğu'nun en büyük tatbikatlarından biri olan Bright Star 2025'e ev sahipliği yapacak.
Tatbikatın açıklaması
Mısır Kara Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Garib Abdülhafız, yayımladığı görüntülü açıklamada: "Mısır’da gerçekleştirilecek 19. Mısır-Amerikan ortak tatbikatı, Orta Doğu’nun en büyük askeri tatbikatlarından biri. Tatbikat 28 Ağustos - 10 Eylül tarihleri arasında yapılacak." dedi.
Abdülhafız tatbikat katılımına ilişkin olarak, "Tatbikatta, 13 ülke 7 bin 900’den fazla askerle katılımcı olarak, 30 ülke ise gözlemci olarak yer alıyor." ifadelerini kullandı.
CENTCOM ve üs bilgisi
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından, Amerikan şirketi "X" platformu aracılığıyla yapılan açıklamada, tatbikatın Muhammed Necip Askeri Üssü'nde düzenleneceği ve ABD güçlerinin Mısır Silahlı Kuvvetleri ile birlikte kendi unsurlarının da katılacağı bildirildi.
Açıklamada, tatbikatların "Mısır ve ABD arasındaki stratejik güvenlik ilişkisinin bir uzantısı" olduğu vurgulandı.
Kapsam ve tarihçe
Bright Star, deniz, kara, hava ile özel kuvvetler eğitimlerini kapsayan ve dünyanın en büyük çok uluslu tatbikatlarından biri olarak tanımlanan bir etkinliktir.
Tatbikatlar, Mısır ve İsrail arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından 1980 yılında başlatıldı. 1981'de yeniden başlayan tatbikatlar, daha sonra her iki yılda bir sonbaharda düzenlenen iki yıllık etkinlik hâline dönüştü.
Geçmiş katılım verileri şu şekildedir: 2018 yılında Mısır, 9 ülke ve 16 gözlemci ülkeyle katıldı; 2020'de COVID-19 salgını nedeniyle tatbikat askıya alındı; 2021'de 21 ülke katıldı; son tatbikat ise 31 Ağustos - 14 Eylül 2023 tarihlerinde, 34 ülkenin katılımıyla gerçekleştirildi.
Güncel bağlam
Bu yılki tatbikat, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü saldırıların gölgesinde yapılıyor.