Mersin'de mimar Muazzez Aykurt Aydın, kızının doğumunun ardından çalışma hayatına ara verdikten sonra MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri'nden aldığı ücretsiz mobilya imalat ve montaj eğitimiyle evinde atölye kurdu. Eğitim sonrasında Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Seviye 4 Belgesi alan Aydın, Çağdaşkent Mahallesi'ndeki evinde kedi evlerinden kitaplıklara, raflardan çocuk ürünlerine kadar çok sayıda ahşap iş üretiyor.
MERCEK eğitimi ve kursun içeriği:
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri, meslek edinmek isteyenlere ücretsiz eğitim imkanı sunuyor. MERCEK'in 'Mobilya İmalat ve Montaj Kursu'nda projelendirmeden ölçü almaya, ebatlamadan montaja kadar mobilya üretiminin temel aşamaları hem teorik hem uygulamalı olarak öğretiliyor. Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler MYK belgesi almaya hak kazanıyor. Kurs, bugüne kadar 11 dönemde 40 erkek ve 45 kadın kursiyeri mezun etti ve özellikle kadınların istihdama katılımını desteklemeyi hedefliyor.
Evde atölye ve günlük üretim:
Yaklaşık 10 yıl süren mimarlık deneyimine kızının doğumu ile ara veren Aydın, önce Giyim Üretim Teknolojileri Kursu'na katıldı, ardından mobilya kursuna yöneldi. Başlangıçta erkek egemen bir alan algısı nedeniyle tereddüt yaşayan Aydın, kurs ortamını gördükten sonra endişelerinin kalktığını belirtti. Yaklaşık 3 aylık eğitimin ardından MYK sınavını başarıyla tamamlayan Aydın, kısa süre içinde evinin bir bölümünü atölyeye dönüştürdü ve yaklaşık 5 aydır üretim yapıyor. Eşi ve 3,5 yaşındaki kızı Lidya ile yaşayan Aydın, kızını kreşe bıraktıktan sonra üretiminin başına geçiyor; böylece hem evinden kopmadan işini sürdürüyor hem de ailesiyle birlikte zaman yönetimini sağlıyor.
Atölyesinde kedi evi, kitaplık, raf, şövale, askılık, peçetelik, telefon tutacağı, bisiklet aksesuarları ve çocuklara yönelik küçük ahşap ürünler gibi çok çeşitli işler üreten Aydın, ürünlerini Instagram üzerinden Muzo Studio adıyla satışa sunuyor. Kızının yaptığı ürünlere ilgi gösterdiğini ve onun için özel parçalar hazırladığını aktarıyor.
Aydın, bu tür işler güçle ilişkilendirilse de bunun doğru olmadığını vurguluyor ve kadınların teknik bilgiyi öğrendikten sonra her işi başarabileceğini söylüyor. Kurslarda kadınların daha azimli ve istekli olduklarını, görsel algılarının güçlü olması nedeniyle ortaya çok başarılı işler çıktığını belirtiyor. Belediyenin sağladığı desteğin kendisi için belirleyici olduğunu ifade eden Aydın, kursların ücretsiz olmasının katılımı kolaylaştırdığını ve diğer kadınlara da bu imkanları araştırmalarını tavsiye ediyor.
MERSİN’DE KIZININ DOĞUMUNUN ARDINDAN ÇALIŞMA HAYATINA ARA VEREN MİMAR MUAZZEZ AYKURT AYDIN, ÜCRETSİZ ALDIĞI MOBİLYA İMALAT VE MONTAJ EĞİTİMİYLE AHŞABA OLAN İLGİSİNİ MESLEĞE DÖNÜŞTÜREREK EVİNDE KURDUĞU ATÖLYEDE ÜRETİME BAŞLADI.