Milas Ekinanbarı'nda leylekler için güvenli yuva alanları oluşturuldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Ekinanbarı Mahallesi'nde elektrik kaynaklı tehlikelere karşı leylekler için iki mezarlık alanına yeni güvenli yuvalar kurdu.

Yayın Tarihi: 20.01.2026 14:58
Güncelleme Tarihi: 20.01.2026 14:58

Milas Ekinanbarı'nda leylekler için güvenli yuva alanları oluşturuldu

Milas Ekinanbarı'nda leylekler için güvenli yuva alanları oluşturuldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas ilçesi Ekinanbarı Mahallesi'nde leyleklerin güvenli yuva yapabilmesi için özel alanlar oluşturdu. Bölgede özellikle bahar aylarında göç rotasını izleyen leyleklerin elektrik direkleri ve enerji nakil hatlarına yuva yapması sonucu zarar görmesi ve nüfus azalması gözlemlenmişti. Bu kapsamda belediye ekipleri, leylekleri elektrik kaynaklı risklerden uzak tutacak düzenlemeler yaptı.

Projenin ilk etap çalışmasında Ekinanbarı Mahallesi'ne yapılan yuva alanları, göç güzergâhındaki diğer mahallelerde de hayata geçirilecek. Oluşturulan yuva alanları, leyleklerin yüksek ve güvenli yerlerde konaklamasına olanak tanıyacak altyapı ve düzenlemeleri içeriyor.

Muhtar Barış Ülkü'nün değerlendirmesi

Ekinanbarı Muhtarı Barış Ülkü, mahallede leyleklerin yaklaşık 50 yıldır uğurlu bir şekilde yuva yaptıklarını belirtti. Muhtar Ülkü'ye göre, son yıllarda leylekler daha sakin ve yüksek yerler ararken elektrik direklerine yuva yapmış, bunun sonucunda birkaç yuva yangını ve leyleklerin yaralanması gibi olumsuz örnekler yaşanmış.

Muhtar Ülkü talebi üzerine Büyükşehir ekiplerinin hızlı bir yanıt verdiğini vurguladı ve oluşturulan yuva alanlarının iki mezarlık alanına yerleştirildiğini söyledi. Muhtar, leylekleri mahalleleri için şans ve uğur olarak gördüklerini ve bahar geldiğinde leyleklerin takip ettikleri rotayı izleyerek yeni yuvalarına döneceklerine inandığını ifade etti. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ekibine teşekkür etti.

Başkan Ahmet Aras: Doğal dengeyi koruyan hizmetler sürecek

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla'nın 13 ilçesi ve 574 mahallesi ile sadece insanlar için değil bütün canlılar için çekim merkezi olduğunu belirtti. Aras, ülkemizin dünya coğrafyasında önemli bir geçiş noktası olduğunu ve Muğla'nın doğal güzellikleri, yeşili ve sulak alanları nedeniyle leyleklerin uğrak rotasında olduğunu aktardı.

Başkan Aras, yüksek yerlere yuva yapan leyleklerin ve yuvaların zaman zaman elektrik gibi nedenlerle zarar gördüğünü hatırlatarak Ekinanbarı Muhtarı'ndan gelen talep doğrultusunda güvenli yuva alanlarının oluşturulduğunu belirtti. Aras, Muğla'da tüm canlıları koruyan ve doğal dengeyi sağlayan hizmetleri hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi ve Muhtarın talebiyle uygulamaya alınan çalışmanın yeni leylek ailelerini güvenle ağırlayacağına inandığını ifade etti.

Önemli not: İlk etap çalışmaları Ekinanbarı Mahallesi'nde tamamlandı; projenin göç güzergâhındaki diğer mahallelere yayılması planlanıyor.

LEYLEKLER İÇİN GÜVENLİ YUVA

LEYLEKLER İÇİN GÜVENLİ YUVA

LEYLEKLER İÇİN GÜVENLİ YUVA

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.