Midyat'ta il olma talebi yeniden gündemde
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 19 ilçenin il olması yönündeki açıklamalarının ardından, Mardin'in tarihi ve turistik ilçesi Midyatta il statüsü talebi tekrar alevlendi. İlçe halkı, çok kültürlü yapısı, tarihi dokusu ve gelişen turizm sektörünün Midyat'ı daha üst bir idari statüye taşıyabileceğini savunuyor.
Midyat'ın kültürel ve turistik potansiyeli:
Çok sayıda din, dil ve kültürün yüzyıllardır bir arada yaşadığı Midyat, tarihi taş evleri, telkari gümüş işçiliği ve özgün taş mimarisiyle öne çıkıyor. İlçede şal ustalığı yapan ve sosyal medyada tanınan Firdevs Akgün, Midyat'ı "din ve ırk ayrımı olmadan insanların barış ve kardeşlik içinde yaşadığı bir medeniyetler şehri" olarak tanımlayıp, ilçenin sanat ve zanaat birikimini gerekçe göstererek il olmanın geç bile kalındığını ifade etti.
Almanya'nın Frankfurt kentinden gelen ziyaretçi Tuğba Bozkurt da ilçenin tarihi ve sosyal dokusundan etkilendiğini söyleyerek, Midyat'a gelen turistlerin ilçe atmosferi ve gelişmiş altyapısından memnun ayrıldığını belirtti.
Yerel beklentiler ve eksikliklerin giderilmesi:
Midyatlılar il olma talebini dile getirirken, aynı zamanda altyapı ve hizmetlerdeki eksikliklerin giderilmesini de vurguluyor. Yerel sakin Hediye Akçay, "Bir Midyatlı olarak ilçemizin il olmasını çok isterim. Bazı eksikliklerin tamamlanmasıyla Midyat'ın daha da gelişeceğine inanıyorum" diyerek yasal ve kurumsal hazırlıkların önemine dikkat çekti.
Yöresel yemekler sunan işletme sahibi Safiye Çelik ise turizm potansiyelinin güçlendirilmesi halinde ekonomik hareketliliğin artacağını belirtti ve ziyaretçilerin ilçe mutfağına gösterdiği ilginin büyüdüğünü aktardı.
Vatandaşlar, Midyat'ın il statüsüne geçişinin ancak ilgili yasal düzenlemelerle mümkün olacağını ve bu talebin yetkililerce değerlendirilmesini beklediklerini söylüyor. İlçe halkının ortak kanaati, Midyat'ın tarihî, kültürel ve turistik değerleriyle il statüsünü hak ettiği yönünde birleşiyor.
MİDYAT AKŞAM GÖRÜNTÜSÜ