Merz: Ukraynalı gençler Almanya'ya gelmek yerine ülkelerinde kalarak hizmet etmeli
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, başkent Berlin'de Almanya Perakende Federasyonu (HDE) tarafından düzenlenen etkinlikte, bugün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesine dair bilgi verdi.
Merz, görüşmede Ukraynalı genç erkeklerin Almanya'ya gelmek yerine ülkelerinde kalarak hizmet etmeleri gerektiği yönündeki görüşünü Zelenskiy'e ilettiğini açıkladı. Merz, 'Devlet Başkanı Zelenskiy’den bunu sağlamasını istedim. Ukrayna’da onlara ihtiyaç duyulduğunu belirttim' ifadelerini kullandı.
Hükümetin sosyal yardım düzenlemesi
Merz, hükümetin Ukrayna'dan gelen mültecilerin aldığı yardımlarda değişiklik yapma planını da doğruladı. Koalisyon ortakları Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında varılan uzlaşıya göre, savaş nedeniyle Almanya'ya gelen Ukraynalılara artık 563 euro tutarındaki Vatandaşlık parası (Bürgergeld) yerine 441 euro tutarındaki Sığınmacı Ödeneği (Asylbewerberleistungsgesetz) ödenecek.
Koalisyonun aldığı karara göre, 1 Nisan 2025'ten sonra Almanya'ya gelen tüm Ukraynalılar sığınmacı statüsünde değerlendirilecek ve sağlık yardımları da temel yardımlar düzeyine indirilerek kısıtlanacak.
Alman Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada da Başbakan Merz ile Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinde Ukraynalı mültecilerin durumunun ele alındığı belirtildi.
ALMANYA BAŞBAKANI MERZ: "UKRAYNALI GENÇLER ALMANYA’YA GELMEK YERİNE ÜLKELERİNDE KALARAK HİZMET ETMELİ"