Merz ile Zeydi Berlin'de enerji ve Hürmüz gündemini görüştü

Merz ve Zeydi Berlin'de görüştü; Merz İran'ı Hürmüz Boğazı ablukasını kaldırmaya çağırdı, Zeydi ise Irak'ın ihracat rotalarını çeşitlendirme hedefini vurguladı.

Yayın Tarihi: 15.09.2026 20:45
Güncelleme Tarihi: 15.09.2026 21:32

Merz ile Zeydi Berlin'de enerji ve Hürmüz gündemini görüştü

Berlin'de ikili görüşme: almanya ile irak ilişkileri ve bölgesel riskler

Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Irak Başbakanı Ali Zeydi, Berlin'deki Başbakanlık binasında gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmelerin odak noktası, iki ülke arasındaki ekonomik ve enerji işbirliğinin derinleştirilmesi ile bölgesel güvenlik meseleleriydi.

Alman-Irak işbirliğinin öncelikleri:

Merz, görüşmelerde Alman-Irak Eylem Planı'nı somutlaştırdıklarını belirterek, "Almanya, güçlü ve gelişen bir Irak'tan yana" ifadelerini kullandı. Merz, ekonomik ve enerji alanlarındaki işbirliklerinin canlanmasının her iki tarafın yararına olduğunu vurguladı ve Alman ile Avrupa şirketlerinin Irak'ta güçlü bir varlık gösterebilmesi için elverişli şartların sağlanmasının önemine değindi.

Zeydi ise iki ülke ilişkisini zamanın ötesine geçen, karşılıklı saygıya dayanan bir ortaklık olarak tanımladı. Irak'ta hammadde ve iş gücü bulunduğunu, ancak teknoloji ve uzmanlığa ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Zeydi, "Almanya'dan Irak'a teknoloji transferi önemli" diyerek ortaklığın karşılıklı fayda temelinde ilerleyeceğini ifade etti. Zeydi ayrıca, Irak'ın enerji rezervlerini Alman teknoloji ve ekipmanıyla değerlendirme imkanlarına açık olduklarını aktardı.

Bölgesel gerilim: hürmüz boğazı ve kızıldeniz endişesi:

Toplantıda Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim ve İran'ın uyguladığı ablukaya ilişkin değerlendirmeler de öne çıktı. Merz, İran'ı Hürmüz Boğazı'ndaki ablukasına son vermeye çağırdı ve "Her şeyden önce askeri ve nükleer programını durdurması gerekiyor. İran'ı bu çatışmayı Irak'a taşımamaya çağırıyoruz" dedi. Merz ayrıca Tahran'ın bölgedeki vekil güçlere verdiği desteğin sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

Merz, Husilerin Kızıldeniz kıyısındaki Mocha şehri ve Babülmendep çevresindeki stratejik konumları ele geçirmesine ilişkin gelişmeleri "endişeyle izlediklerini" belirtti. Bu durumun uluslararası enerji piyasalarını daha da kötüleştirdiğini söyleyen Merz, "Uluslararası toplum Kızıldeniz'deki deniz taşımacılığını rehin almasına izin veremez" diye konuştu ve Avrupa ile bölge ortaklarıyla istişare içinde olduklarını ekledi.

Zeydi, Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelerden en çok Irak'ın zarar gördüğünü vurguladı. "Bu sorun, sadece iki ülke arasındaki bir sorun değil, tüm dünyayı ve mağdur ülkeleri ilgilendiriyor" diyen Zeydi, Irak'ın petrol ürünlerini ihraç edememesinin ülke ve vatandaşlar üzerinde doğrudan etkisi olduğunu belirtti. Zeydi, Irak'ın ihracat güzergahlarını çeşitlendirip üretimini ikiye katlama vizyonuyla Avrupa pazarına açılma planını yineledi ve bu hedefin ülke ekonomisi için öncelikli olduğunu söyledi.

IRAK BAŞBAKANI ALİ ZEYDİ, FRANSA’NIN ARDINDAN AVRUPA TURUNUN İKİNCİ DURAĞI ALMANYA’YA GELDİ....

IRAK BAŞBAKANI ALİ ZEYDİ, FRANSA’NIN ARDINDAN AVRUPA TURUNUN İKİNCİ DURAĞI ALMANYA’YA GELDİ. ZEYDİ, ALMANYA BAŞBAKANI FRİEDRİCH MERZ İLE GÖRÜŞTÜ. MERZ VE ZEYDİ, BAŞKENT BERLİN'DEKİ BAŞBAKANLIK BİNASINDAKİ GÖRÜŞMELERİNİN ARDINDAN ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.