Merz ve Zelenskiy Berlin'de ortak açıklama yaptı
Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Berlin'de düzenlenen Almanya-Ukrayna hükümetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı, iki ülke arasındaki iş birliğini derinleştiren yeni anlaşmaların imzalanmasıyla tamamlandı.
Almanya'nın desteği ve savunma yardımları
Merz, Almanya'nın Ukrayna'ya yönelik desteğinin benzeri görülmemiş düzeyde olduğunu vurgulayarak, görüşmeler kapsamında hava savunması, uzun menzilli silahlar, insansız hava araçları ve topçu mühimmatı tedariğine ilişkin anlaşmalar yapıldığını belirtti. Merz, bu iş birliğinin sadece Ukrayna'nın savunmasını değil, aynı zamanda Almanya ve Avrupa'nın güvenliğini güçlendirdiğini kaydetti.
Merz, Ukrayna ordusunun, toplumunun ve savunma sanayisinin son yıllarda önemli bir dayanıklılık ve yenilik gösterdiğini ifade etti ve bu destekle Avrupa'nın savunma kapasitesinin de güçlendirildiğini söyledi.
Macaristan'daki iktidar değişikliğinin etkisi
Merz, Macaristan'daki iktidar değişikliğinin Ukrayna için olumlu bir gelişme olduğunu savundu. Viktor Orban yönetiminin engellemelerinin ardından yeni hükümetin AB düzeyinde Ukrayna'ya yönelik yardımları destekleyeceği beklentisini dile getirdi.
Bu çerçevede Merz, Aralık ayında kararlaştırılan Ukrayna'ya 90 milyar Euro tutarındaki kredi ve askeri destek için gerekli fonların şimdi hızla ödenmesi gerektiğini; aynı zamanda AB'nin 20. yaptırım paketini de karara bağlayarak Rusya üzerindeki baskının artırılması gerektiğini vurguladı.
Barış perspektifi ve müzakere yaklaşımı
Merz, Rusya'nın saldırılarının müzakere yoluyla sona erdirilmesi yönündeki talebini yineleyerek, "En kısa sürede kalıcı barış istiyoruz" ifadelerini kullandı. Ancak Merz, Ukrayna'nın Rusya'nın maksimal taleplerini dayattığı bir barışı kabul etmeyeceğini belirtti ve AB ile NATO'nun zayıflatılmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.
Merz, Avrupa'nın barış müzakerelerinin dışında tutulamayacağını vurguladı ve Avrupa Birliği ile Almanya'nın sürecin içinde yer almasının vazgeçilmez olduğunu söyledi. Ayrıca, savaş sonrası dönemde Ukrayna'da yeniden inşa ve ekonomik iş birliğinde Avrupa'nın rolüne dikkat çekti.
Ukrayna'nın AB üyeliği ve reform beklentileri
Merz, Almanya'nın Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini, bunun kısa vadede tam olarak gerçekleşmeyeceğinin bilindiğini ancak stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Ukrayna'ya adım adım bir katılım süreci sunmak istediklerini, bu süreçte hem Ukrayna'nın hem de AB'nin yerine getirmesi gereken görevler bulunduğunu ifade etti.
Merz, özellikle yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğü alanlarında ilerlemenin önemine dikkat çekti ve her adımın Avrupa'ya doğru atılan bir adım olduğunu vurguladı.
Zelenskiy'in talepleri ve mesajları
Vladimir Zelenskiy, Almanya'nın Ukrayna için bir numaralı ortaklardan biri olduğunu belirtti ve askeri desteğin sürdürülmesinin önemine işaret etti. Zelenskiy, Ukrayna'ya verilen 90 milyar Euroluk kredinin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi ve Rusya üzerindeki baskının artırılmasını istedi.
Zelenskiy ayrıca anti-balistik savunma sistemleri ve insansız hava aracı savunması geliştirme kararlılığını vurguladı. Avrupa ile iş birliğinin hem savunma hem de yeniden inşa süreçlerinde belirleyici olacağını ifade etti.
Toplantıda Zelenskiy, ülkeden izinsiz çıkan bazı Ukrayna vatandaşlarının savaşa katılmak üzere Avrupa ülkelerine gitmesi konusuna değinerek, yabancı ülkelere gidenlerin geri dönmesi ve yasalar çerçevesinde muamele edilmesi gerektiğini belirtti.
İmzalanan anlaşmalar
Merz ile Zelenskiy'in basın toplantısı öncesinde Almanya ile Ukrayna arasında savunma, ekonomi ve enerji alanlarında yeni iş birliği anlaşmaları imzalandı. Söz konusu anlaşmalar, Ukrayna'nın savunma kapasitesini güçlendirmeye ve yeniden inşa sürecini desteklemeye yönelik düzenlemeleri içeriyor.
Özetle, Merz hem finansal hem de askeri desteğin hızla hayata geçirilmesini, AB'nin yaptırım paketinin onaylanmasını ve Avrupa'nın barış müzakerelerinin aktif parçası olmasını talep ediyor. Zelenskiy ise desteğin sürdürülmesi, kredinin serbest bırakılması ve savunma kapasitesinin güçlendirilmesini öncelikli görüyor.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Macaristan’daki iktidar değişikliğinin ardından Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik 20. yaptırım paketinin ve Ukrayna’ya verilecek 90 milyar Euro tutarındaki kredinin hızla onaylanması çağrısında bulunarak, "Ukrayna'yı savunma çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz, Rusya bu savaşı bir an önce sona erdirmelidir. Rusya'nın kazanma şansı yok" dedi.