Mersinli DİGEM Öğrencisi Beril Eylül Özdamar, 'Fikrim Gelecek' Yarışmasında Türkiye İkincisi

DİGEM'de eğitim gören 8. sınıf öğrencisi Beril Eylül Özdamar, ekofeminist perspektifli projesiyle 'Fikrim Gelecek' bireysel kategorisinde Türkiye 2.'si oldu.

Yayın Tarihi: 23.05.2026 10:45
Güncelleme Tarihi: 23.05.2026 10:49

Mersinli DİGEM Öğrencisi Beril Eylül Özdamar, 'Fikrim Gelecek' Yarışmasında Türkiye İkincisi

Mersinli DİGEM Öğrencisi Beril Eylül Özdamar, 'Fikrim Gelecek' Yarışmasında Türkiye İkincisi

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Yenişehir MERCEK'te yürütülen Dijital Gençlik Merkezi (DİGEM) eğitim programı öğrencilerinden 8. sınıf öğrencisi Beril Eylül Özdamar, "Bir Damla Yarın: Türkiye’de Ekofeminizm ve Susuzluk" adlı projesiyle 'Fikrim Gelecek Yarışması' bireysel kategorisinde Türkiye 2.'si olarak önemli bir başarı elde etti.

Projenin ve programın kapsamı

Projeye destek sağlayan "Bugünün Gençleri Geleceğin Meslekleri" girişimi, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından; Avrupa Birliği (AB) finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle yürütülüyor. Yenişehir MERCEK'te kurulan DİGEM, gençlere dijital ve konusal yeterlilikler kazandırmayı hedefleyen bir eğitim ortamı olarak öne çıkıyor ve Özdamar'ın başarısı bu yaklaşımın somut bir örneğini oluşturuyor.

Mentörün değerlendirmesi

Begüm Ece Yüksel Tümtaş (Fen Bilgisi Öğretmeni ve Yenice Kurs Merkezi görevli), öğrencisiyle birlikte yarışmaya yoğun emek verildiğini belirterek şunları söyledi: "Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleşen ‘Bugünün Gençleri Geleceğin Meslekleri’ projesi kapsamında yapılan bu yarışmada, Beril Eylül çok güzel bir başarıya imza attı. Emek vererek gece gündüz çalıştı. Bu sürecin mentörlüğünü yapmak da beni çok mutlu etti. Ayrıca bireysel kategoride Türkiye 2.’liğini kazandık. Kendimi çok gururlu hissediyorum. Büyükşehir Belediyemizin böyle bir olaya imza atması da ayrıca bizi çok mutlu ediyor."

Projenin içeriği ve hedefleri

Özdamar'ın çalışması, su krizini ekofeminist bir bakış açısıyla ele alıyor; çevresel farkındalık ile toplumsal cinsiyet dinamiklerini birleştiren bir araştırma ve farkındalık projesi olarak tanımlanıyor. Projenin amaçlarını kendisi şu sözlerle özetledi: "Bir Damla Yarın: Türkiye’de Ekofeminizm ve Susuzluk adlı projemiz, Türkiye’de su krizine ekofeminist bir perspektiften dikkat çeken bir araştırma ve farkındalık projesi. Her damlanın yaşam için taşıdığı değeri hatırlatarak, 81 ilde su kaynaklarının tükenme hızını görünür kılmak istiyoruz. Kadınların suya erişimdeki rolünü ve çözümdeki gücünü öne çıkarırken, toplumun her kesiminin geleceği için ortak bir sese davet etmek istiyoruz."

Projede geliştirilen interaktif platforma dair detayları da aktaran Özdamar, "Platformda bir Türkiye haritamız var. Ana sayfada büyük, detaylı bir Türkiye haritası yer alıyor. Mavi ve pembe butonlarımız var. Mavi butonda illerdeki baraj doluluk oranları ve su tükenme tahminleri, pembe butonumuzda da şehirlerin kadın ve kız çocuk nüfus verileri var" ifadelerini kullandı. Bu yapı, hem veri görselleştirmesi hem de toplumsal etki odaklı iletişim amacı taşıyor.

Ödül ve teşekkür

Özdamar, DİGEM eğitimi ve mentörlüğü için teşekkür ederek sözlerini şu şekilde tamamladı: "DİGEM hizmeti için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e ve herkese çok teşekkür ediyorum. Yarışmanın ödülü olarak bir tablet kazandığım için de çok mutluyum."

Sonuç olarak, Beril Eylül Özdamar'ın projesi hem çevresel bir kriz olan su sorununun görünür kılınmasına hem de kadınların çözümdeki rolünün vurgulanmasına odaklanarak, DİGEM bünyesindeki eğitimin somut bir başarısını ortaya koydu.

MERSİN’DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÜNYESİNDEKİ DİGEM’DE EĞİTİM ALAN 8. SINIF ÖĞRENCİSİ BERİL EYLÜL...

MERSİN’DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÜNYESİNDEKİ DİGEM’DE EĞİTİM ALAN 8. SINIF ÖĞRENCİSİ BERİL EYLÜL ÖZDAMAR, SU KRİZİNE EKOFEMİNİST BAKIŞ AÇISIYLA HAZIRLADIĞI PROJESİYLE ‘FİKRİM GELECEK YARIŞMASI’NDA TÜRKİYE 2.’Sİ OLARAK ÖNEMLİ BİR BAŞARI ELDE ETTİ.

MERSİN’DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÜNYESİNDEKİ DİGEM’DE EĞİTİM ALAN 8. SINIF ÖĞRENCİSİ BERİL EYLÜL...

Yazar
EDİTÖR

Murat Doğan

Ben Murat Doğan, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr'de Yaşam kategorisi için yazıyorum. Aslında 'yaşıyorum' desem daha doğru! Gastronomi ve seyahat yazarıyım. Sürekli yeni yerler keşfeder, yeni lezzetler denerim. Samimi, keyifli ve 'gurme' bir anlatımım olduğunu söylerler.