Mersin Torosları'nda Karataş'ta 2 metreyi aşan kar, yol açma çalışmaları devam ediyor
Türkiye'nin yaz şehri olarak bilinen Mersin, bu kış mevsiminde özellikle yüksek kesimlerde yoğun yağış aldı. Erdemli bölgesinde, Toroslar üzerinde yer alan Karataş mevkii ve çevresinde, 2 bin 200 rakım civarında birikmiş kar kütleleri 2 metreden fazla olarak kayda geçti.
Kar yağışı ve bölgesel etkiler
Yetkililerin aktardığına göre Mersin'in il ve ilçe merkezleri yağmur alırken, 2 bin rakım ve üzeri kesimler son 10 yılın en yoğun kar yağışını yaşadı. Bu yoğun kar birikimi yol kenarlarında tünel görünümleri ve yüksek kar duvarları oluşturdu. Kar yağışının mevsim normallerinin üzerinde olması, yüksek kesimlerdeki ulaşımı ve bakım çalışmalarını doğrudan etkiledi.
Yol kapanışı ve açma çalışmaları
Her yıl kış boyunca tedbir amacıyla kapatılan Mersin Erdemli - Karaman Ayrancı yolu için geleneksel açılış tarihi 1 Nisan iken, bu yıl kar yağışı nedeniyle yol açılamadı. Karayolları ekipleri saha çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdürüyor; yol kenarlarında biriken karı temizleme ve trafiğe emniyetli koşullarda açma çalışmaları gün boyu aralıksız yapıldı. Saha bilgilerinde yolun tamamen açılmasının 15 Nisan'a kadar planlandığı belirtildi.
Muhtarın gözlemleri
Bölgeye yakın Güzeloluk Mahallesi muhtarı İbrahim Doğan, Karataş Gediği mevkiindeki kar yüksekliğini gözlemleyerek şu değerlendirmeyi yaptı: 'Burası Mersin Erdemli Ayrancı yolu üzeri Karataş Gediği mevkii. Görüyorsunuz her taraf kar. 2,5-3 metre civarında kar var. Mersin bu zamana kadar böyle bir kar görmediydi. Bu sene çok aşırı kar yağışı oldu ve şu anda da buna bereket diyoruz. Yaz ayında suya dönecek, ekmek olacak, aş olacak vatandaşlara geri dönüşü olacak.'
Doğan ayrıca tünel şeklindeki kar oluşumlarının sürücü ve yayında ürperti ve çekince yarattığını belirterek, 'Tünel halinde olunca biraz da insan ürperiyor, çekiniyor; ilerisi nasıl, kalır mıyız bir yerde tıkanıp yolda kalır mıyız diye korkuyor' dedi. Muhtar, yol resmen açılıncaya kadar bölgenin kullanılmaması uyarısında bulundu.
Saha koşulları ve çalışma takvimi
Sahada soğuk, sis ve zaman zaman yağışlı hava koşullarına rağmen ekiplerin karla mücadele çalışmaları sürdüğü, yolun emniyetli hale getirilmesinin takviminin ve planlanan açılışın 15 Nisan olduğu bildirildi.
BÖLGEYE YAKIN YERLERDEN GÜZELOLUK MAHALLESİ'NİN MUHTARI İBRAHİM DOĞAN," BURASI MERSİN ERDEMLİ, AYRANCI YOLU ÜZERİ, KARATAŞ GEDİĞİ MEVKİİ. GÖRÜYORSUNUZ HER TARAF KAR. 2,5-3 METRE CİVARINDA KAR VAR"DEDİ.