Mersin Körfezi'nde Köpüklenme Problemi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Mersin Körfezi'ndeki kirlilik artışını değerlendirerek, deniz yüzeyindeki köpüklenmeyi 'müsilajdan beter' olarak tanımladı.
Görüş Mesafesi Düşüyor
Mersin Körfezi'nde son bir aydır kıyıya yakın bölgelerde gözlemlenen köpüklenme, denizdeki görüş mesafesinin azalmasına neden oluyor. Salihoğlu, bu bölgedeki kirliliğin Doğu Akdeniz’deki en yoğun kirlilik alanlarından biri olduğunu belirtti.“1.5 Metre Görüş Mesafesi”
Salihoğlu, "Denize baktığınızda yalnızca 1.5 metreyi görebiliyorsunuz. Işık geçirgenliği oldukça düşük, çok kirli bir su ile karşı karşıyayız" dedi.
Alg Patlamaları ve Kirlilik Kaynakları
Köpüklenmenin, belirli türdeki alglerin yoğun üremesinin sonucunda meydana geldiğini vurgulayan Salihoğlu, Mersin Körfezi'ndeki kirliliğin aşırı yüksek seviyelerde olduğunu ifade etti.“Şehir Kirliliği Aşırı Yüksek”
Salihoğlu, "Kirli su, şehir kirliliği nedeniyle yoğun bir şekilde artıyor. Yaz aylarında nüfus artışı ile evsel atıklar da ciddi şekilde artış göstermekte" dedi.
Kirlilik Tehlikesi ve Önlemler
Kirliliğin başlıca kaynağının karasal girdiler olduğunu ifade eden Salihoğlu, denizlerin durumunun çok kötü seviyelerine ulaştığını belirtti. Kirliliği azaltmak için acil eylem planlarının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.“Denizlere Daha Fazla Dikkat Etmeliyiz”
Salihoğlu, "Kirliliği önlemek adına bir seferberlik yaklaşımı ile denizlerimize gereken önemi vermeliyiz" diyerek, denizlerin korunması için iş birliği yapılması çağrısında bulundu.