Mersin kıyılarında denize taşınan atıklar turizmi gölgeliyor

Mersin'in bazı kıyılarında çöp, odun ve plastik birikimi turizmi tehdit ediyor. Uzmanlar, kış yağışlarının atıkları nehre ve denize taşıdığını vurguluyor.

Yayın Tarihi: 19.08.2026 10:02
Güncelleme Tarihi: 19.08.2026 10:04

Mersin kıyılarında denize taşınan atıklar turizmi gölgeliyor

Mersin kıyılarında denize taşınan atıklar turizmi gölgeliyor

Mersin'in bazı sahil kesimlerinde çöp, odun parçaları ve plastik atıkların kıyılarda biriktiği görüldü. Sosyal medyada paylaşılan çok sayıda görüntü, kıyıların görünümünü etkileyen bu birikimin bölge halkı ve ziyaretçiler tarafından fark edildiğini ortaya koydu.

kirliliğin kaynağı ve taşınma mekanizması:

Mersin Üniversitesi Deniz Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Deniz Ayas, kıyılardaki kirliliğin temelinde karasal kaynaklı atıkların yattığını belirtiyor. Ayas, özellikle kış aylarında görülen yoğun yağışların karada biriken çöpleri dere ve nehirler aracılığıyla denize taşıdığını, bunun da sahil şeritlerinde ciddi kirliliğe yol açtığını ifade etti.

Uzman, denizdeki kirlilik yükünün yıllardır süregelen bir sorun olduğuna dikkat çekerek bu yükün başta plastikler olmak üzere kronikleşmiş kirleticilerden oluştuğunu söyledi. Görünür hale gelen kirliliğin ise kamuoyunun dikkatini çektiğini ve tepkilere neden olduğunu vurguladı.

turizme etkisi ve yerel algı:

Deniz ve sahillerin turizm açısından taşıdığı önemin altını çizen Ayas, yerli ya da yabancı turistlerin temiz bir deniz beklediğini belirtti ve 'Turizmi etkileme potansiyeli var' dedi. Kıyılarda biriken atıklar, ziyaretçi deneyimini doğrudan etkileyebileceği için bölge turizmi açısından risk oluşturuyor.

Sosyal medyada yayılan görüntüler, sorunun yalnızca estetik olmadığını; ekonomik ve çevresel boyutları bulunduğunu gösteriyor. Kıyı temizliği ve atık yönetimi eksiklikleri hem sezon dışı hem de sezon içi ziyaretçi algısını zedeleyebiliyor.

Ayas'ın değerlendirmesi, sorunun tek başına deniz kaynaklı olmadığını; kent içi atık yönetimi, dere yatağı temizliği ve yağışlı dönemlerde alınacak önlemlerin önemini ortaya koyuyor. Denizdeki kirletici yükü arttıkça, görünür kirlilik arttığında alınacak tepkinin de artacağı belirtiliyor.

Uzman uyarıları, yerel yönetimler ve ilgili kurumların sahil temizliği, dere ıslahı ve karasal atık denetimlerini güçlendirerek hem çevresel hem de turistik kayıpları önlemeye odaklanması gerektiğine işaret ediyor.

MERSİN’İN BAZI KIYI KESİMLERİNDE ÇÖP, ODUN PARÇALARI VE PLASTİK ATIKLARIN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK...

MERSİN’İN BAZI KIYI KESİMLERİNDE ÇÖP, ODUN PARÇALARI VE PLASTİK ATIKLARIN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK GÖZLENDİ.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.