Mersin’de kadınlar mobilya üretimine yöneliyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Mobilya İmalat ve Montaj kursları, kadınların da tercih ettiği programlar olarak öne çıkıyor. Kurslar aracılığıyla katılımcılara ahşap işçiliğinin temel teknikleri öğretiliyor ve katılımcılar, uluslararası geçerliliğe sahip Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) alma imkânına kavuşuyor.
Kursun yapısı ve sağladığı fırsatlar
MERCEK sorumlusu ve kurs eğitmeni Mustafa Asilhan Özkan, kursların temel hedefinin niteliksiz iş gücünü nitelikli iş gücüne dönüştürmek olduğunu belirtiyor. Kurs üç aşamadan oluşuyor: projelendirme, kesim ve montaj. Program 18 yaş üstü herkese açık ve kursiyerler 2 aylık eğitim sonrasında MYK sınavına hazırlanıyor. Özkan, kursun 7’nci döneminin tamamlandığını ve MYK sınav ücretinin 12 bin lira tutarının belediye tarafından karşılandığını aktarıyor.
Suzan Kelahmet’in meslek değişimi
Kursiyerlerden Suzan Kelahmet, 12 yıl Okul Öncesi Öğretmenliği yaptıktan sonra eşinin mesleği olan marangozluğa yöneldiğini anlatıyor. Kelahmet, eşinden edindiği pratik bilgileri kursta profesyonel ve iş güvenliğine uygun biçimde pekiştirdiğini söylüyor. Kursun kendisi için bir dönüm noktası olduğunu belirten Kelahmet, kurs sayesinde kendini daha güçlü ve kararlı hissettiğini ifade ediyor.
Kelahmet, atölye açma sürecinde en kritik unsurun resmi belge olduğunu vurguluyor ve MYK belgesi almanın atölye kurma planlarında belirleyici olduğunu söylüyor. Belediyenin sağladığı destek hem maddi hem de manevi açıdan önemli bir avantaj sağladı.
Algı değişimi ve sektörde kadın varlığı
Kelahmet, meslek değişikliği sürecinde çevresinden olumsuz tepkiler aldığını, marangozluğun hâlâ erkek egemen bir alan olarak görüldüğünü belirtiyor. Ancak ortaya çıkan somut ürünler ve eğitimle birlikte bakış açılarının değiştiğini, artık çevresinden destek gördüğünü iletiyor. Kelahmet, hiçbir kadının yaşı, mesleği veya sektörü bahane ederek hayallerinden vazgeçmemesi gerektiğini söylüyor ve cesaret ile doğru desteğin her alanda başarılı olunabileceğinin altını çiziyor.
Kursiyerlerden Oğuz Kutay ise hâlihazırda aktif marangozluk yaptığını, kursa ustalık belgesi almak ve mobilya üretiminde daha ileri düzey bilgiler edinmek için katıldığını belirtiyor.
MERCEK bünyesindeki kurslar, katılımcılara mesleki beceri kazandırarak nitelikli iş gücü istihdamına katkı sağlıyor ve kursiyerlere yurt dışında çalışma veya kendi işletmelerini açma imkânı sunan belgeye erişim olanağı veriyor.
MERSİN'DE 'MOBİLYA İMALAT VE MONTAJ' KURSLARINI KADINLAR DA TERCİH ETMEYE BAŞLARKEN 12 YILLLIK ÖĞRETMENLİĞİN ARDINDAN EŞİNİN MESLEĞİNE GEÇEN SUZAN KELAHMET (FOTOĞRAFTA) DİKKAT ÇEKTİ. "YILLARDIR ÖĞRETMENSİN, MARANGOZ MU OLACAKSIN?" DİYE ÇOK TEPKİ ALDIĞINI ANLATAN KELAHMET, ORTAYA ÇIKAN SOMUT ÜRÜNLERİ GÖRENLERİN BAKIŞ AÇILARININ DEĞİŞTİĞİNİ SÖYLEDİ.