Mersin'de 16 yaşındaki Hiranur'un ölümü: İlk duruşma görüldü
Mersin'de 16 yaşındaki Hiranur Nilgün Aygar'ın öldürülmesine ilişkin davada, tutuklu sanıklar ilk kez hakim karşısına çıktı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Mersin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İddianame ve sanıkların yöneltilen suçlamaları
İddianamede, Hüseyin Arda Şark (19) hakkında "çocuğa karşı kasten öldürme" ve "ruhsatsız silah bulundurma" suçlarından, M.Z. (27) ve Nazmi Ç. (20) hakkında ise "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarından cezalandırılmaları istendi.
Duruşma süreci ve sanık beyanları
Davanın ilk duruşması Mersin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Tutuklu sanıklar, bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Hiranur'un anne ve babası ile taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.
Tutuklu sanık Hüseyin Arda Şark, savunmasında olay günü asker eğlencesine gittiklerini, silahı şaka amaçlı yanında bulundurduğunu ve şarjörün boş olduğunu düşündüğünü söyledi. Şark, silahın beklenmedik şekilde ateş aldığını, panikleyip Hiranur'u dere kenarına bıraktığını, ardından ağabeyine haber verip tekrar giderek Hiranur'u hastaneye götürdüklerini belirtti.
Suç delillerini yok etme suçlamasıyla yargılanan M.Z., olay anında Hiranur'un arka koltukta olduğunu, Hüseyin'in araç dışında bulunduğunu ve silahın bir anda ateş aldığını ileri sürdü. M.Z., Hiranur'u hastaneye götürme konusunda Hüseyin'i ikna edemediklerini, daha sonra tekrar gidip hastaneye götürdüklerini ifade etti.
Tutuklu sanık Nazmi Ç. ise üzerine atılan suçlamaları kabul etmediğini ve suç delillerini yok etme suçunu işlemediklerini savundu.
Ailenin açıklamaları ve mahkeme kararı
Hiranur'un annesi Gülten Tan, kızının sanık Hüseyin Arda Şark ile yaklaşık 2 aylık bir birlikteliği olduğunu belirterek, kızına bu kişiden uzak durmasını söylediğini ifade etti ve olayı "cinayet" olarak nitelendirdi. Baba Murat Aygar de sanıklardan şikayetçi olduğunu söyleyerek Türk adaletine güvendiğini belirtti.
Mahkeme heyeti, tanıkların ve avukatların beyanlarının alınmasının ardından eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Heyet, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Olayın kısa özeti
1 Eylül tarihinde merkez Toroslar ilçesi Akbelen Mahallesi'nde meydana gelen olayda, 16 yaşındaki Hiranur Nilgün Aygar, park halindeki otomobilde tabanca ile vurularak hayatını kaybetmişti. Polis, Hiranur'un erkek arkadaşı Hüseyin Arda Şark (19), M.Z. (27) ve Nazmi Ç. (20)'yi gözaltına almış; şüpheliler tutuklanmıştı.
HİRANUR’UN ANNESİ GÜLTEN TAN, "BU BİR ŞAKA YA DA KAZA DEĞİL, BU OLAY CİNAYETTİR" DEDİ.