Mersin Büyükşehir Meclisi Ocak 2026 toplantısı: Genel bakış
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 2026 yılı Ocak ayı 2. birleşimi, Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ali Uyan başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirildi. Toplantıda toplam 39 gündem maddesi görüşüldü; bunların 25'i komisyonlara havale edildi, 5'i birimlerden geldi ve 9'u gündem dışı maddeydi.
2,5 milyar TL borçlanma önerisi ve tartışmalar
Stratejik plan çerçevesinde devam eden yatırımların tamamlanması ve acil ihtiyaç duyulan yeni yatırımlara başlanabilmesi amacıyla 2 milyar 500 milyon TL tutarında borçlanma önerisi meclis gündemine alındı. Muhalefet, borçlanmanın hangi projelere yönlendirileceği konusunda açıklık talep ederek maddeye muhalefet şerhi koydu.
Meydan okuma ve şeffaflık vurgusu
Başkan Vekili Ali Uyan, muhalefetin açıklık talebine cevaben şeffaflık iddiasını şu sözlerle dile getirdi: "Eğer şeffaf bir belediyecilik arayacaksak Türkiye’de birinci sıraya Mersin Büyükşehir Belediyemizi çok rahatlıkla yazarız. Büyükşehir Belediyemizin bütün yatırımları da işlemleri de şeffaf ve aleni bir şekilde ortada. Halkımızın, meclis üyelerimizin ve tüm kamunun da denetimine açık. Ben Vahap Seçer Başkanımıza, hem şeffaf belediyecilik hem de yatırım konusundaki çabaları için teşekkür ediyorum."
Uyan, borçlanmanın meclis kararlarına bağlı olacağını belirterek, "Borçlanılması gerekiyorsa elbette meclisimizin vereceği kararlarla borçlanılacak. Hepimiz biliyoruz ki bu borçlanmalar Mersin’e yapılacak olan yatırımlar ve Mersin halkı için yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Taşınmaz alımları ve konut-yönetmelik kararları
Toplantıda komisyonlara havale edilen maddeler arasında yer alan bir kararda, mülkiyeti Toroslar Belediyesine ait Arpaçsakarlar Mahallesi'nde bulunan iki parselin satın alınması oy çokluğuyla kabul edildi. Söz konusu taşınmazlar şunlardır: 13006 ada 1 parsel (3.749,80 m²) ve 13006 ada 2 parsel (2.000 m²). Alım işlemleri için Büyükşehir Belediye Encümenine ve satın alma protokolünü imzalamak üzere Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verildi.
Ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından arsa, sosyal konut, konut ve işyeri üretimine ilişkin yönetmelik maddesi oy birliğiyle kabul edildi; yönetmelik, üretim, tahsis, kiralama ve satış süreçlerini düzenlemeye yönelik olarak meclis gündeminde yer aldı.
Kırsal mahallelerin indirimli su kullanımı ve komisyon havalesi
Birimlerden gelen teklifler arasında Aydıncık, Mut ve Akdeniz ilçeleri sınırları içindeki bazı mahallelerin "Kırsal Mahalle" olarak belirlenmesine ilişkin meclis kararları yer aldı. Bu kararlar, İmar ve Bayındırlık ile Plan ve Bütçe Komisyonuna oy birliğiyle havale edildi.
Gündem dışı maddeler kapsamında Tarsus, Anamur, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Gülnar, Erdemli, Çamlıyayla ve Bozyazı belediyelerinin kırsal mahalle tespitleri de aynı komisyonlara oy birliğiyle gönderildi. Alınan kararlarla birlikte, Mersin’in 13 ilçesindeki kırsal mahallelerin indirimli içme suyu tüketimi uygulamasının devamlılığını sağlayacak tespitlerin yapılması için adımlar atılmış oldu.
Sonuç ve izlenecek süreç
Toplantıda gündeme gelen borçlanma önerisi, taşınmaz alımları ve kırsal mahalle tespitleri yönündeki kararlar, önümüzdeki dönemde ilgili komisyonların değerlendirmeleri ve meclis onay süreçleriyle şekillenecek. Özellikle 2,5 milyar TL tutarındaki borçlanma talebi, projelerin finansmanı ve şeffaflık iddiaları üzerinden mecliste takip edilmeye devam edecek.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NİN 2026 YILI OCAK AYI 2. BİRLEŞİMİNDE, 39 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLÜRKEN, YATIRIMLAR İÇİN BORÇLANMA, TAŞINMAZ ALIMI VE KIRSAL MAHALLELERİN İNDİRİMLİ SU KULLANIMINA İLİŞKİN KONULAR MECLİS GÜNDEMİNE ALINDI.