Mersin Büyükşehir'den Gülnar'da atalık nohut desteği: 10 üreticiye 600 kg, 50 dekarlık hedef

Mersin Büyükşehir, Gülnar'da 10 üreticiye 600 kg atalık nohut dağıtarak 50 dekarlık üretim hedefliyor; proje 2020'den beri 91 üreticiye, 455 dekara destek verdi.

Yayın Tarihi: 04.06.2026 10:55
Güncelleme Tarihi: 04.06.2026 10:59

Mersin Büyükşehir'den Gülnar'da atalık nohut desteği: 10 üreticiye 600 kg, 50 dekarlık hedef

Mersin Büyükşehir'den Gülnar'da atalık nohut desteği üreticiye nefes aldırdı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yerel tohumların korunması ve kırsal üretimin sürdürülebilirliğini amaçlayan çalışmalar kapsamında Gülnar ilçesi Bereket Mahallesi'nde üreticilere atalık nohut desteği sağladı. Uygulama, hem yerel çeşitlerin korunmasına hem de üretim maliyetlerinin düşürülmesine odaklanıyor.

Dağıtım ve üretim hedefleri

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen 'Yerel Tohum Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi' kapsamında, Bereket Mahallesi'nde 10 üreticiye toplam 600 kilogram nohut tohumu dağıtıldı. Proje ile 50 dekarlık alanda üretim yapılması hedefleniyor.

Projenin geçmişi ve kapsamı

Projeye 2020 yılında başlanmasından bu yana, belediye yetkilileri projeden yararlananların sayısının arttığını belirtiyor. Açıklamaya göre bugüne dek 91 üretici desteklendi ve toplam 455 dekarlık alanda üretime katkı sağlandı. Projenin amaçları arasında yerel tohumların sonraki nesillere aktarılması ve yerli üretimin güçlendirilmesi bulunuyor.

Dilara Aytuttu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi'nde görev yapan gıda mühendisi olarak, projenin önemini şu sözlerle özetledi: "Bu kapsamda 10 üreticimize 600 kilogram nohut desteği vererek, 50 dekarlık alanda üretim yapılmasını hedefledik. Amacımız yerel nohut çeşitlerimizi korumak, üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticilerimizi destekleyerek yerel tarımı güçlendirmek."

Köy ve üretici görüşleri

Bereket Mahalle Muhtarı Ünal Cin, Büyükşehir Belediyesi'nin kırsala yönelik desteklerinin üreticiler için belirleyici olduğunu söyledi. Cin, atalık tohumların yeniden üretime kazandırıldığını belirterek, "Unutulmaya yüz tutmuş olan asırlık atalık tohumumuzu yeniden ekmeye başladık. Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyoruz" dedi. Muhtar ayrıca belediyenin fidan, keçi, badem ve ceviz soyma ile üzüm sıkma makinesi gibi ekipman desteklerine de değindi ve Gülnar nohudunun lezzetiyle öne çıktığını, yerel tohumun çoğaltılması amacıyla İstanbul’daki bir firmaya da gönderildiğini kaydetti.

Tohum desteğinden yararlanan üreticiler projeyi üretime katkı sağlayan bir adım olarak değerlendiriyor. İraz Kılınç, desteğin girdi maliyetlerini düşürdüğünü belirterek, "Bu destek sayesinde hem girdi maliyetimiz azalıyor hem de üretimimiz artıyor. Köyümüzde üretimin devam etmesi için bu destekler çok kıymetli" ifadelerini kullandı. Habibe Aşık ise yerel tohumların gelecek nesillere bırakılacak önemli bir miras olduğuna dikkat çekti: "Bu tarlalarda emeğimiz ve umudumuz var. Üreten çiftçi güçlendiğinde kırsal da güçleniyor."

Değerlendirme: Koruma, maliyet düşürme ve kırsal direnç

Yerel tohumlara yönelik bu tür destekler, biyolojik çeşitliliğin korunmasının yanı sıra üreticilerin dışa bağımlılığını azaltma potansiyeli taşıyor. Belediyenin sürdürülebilir tarım odaklı yaklaşımı, kısa vadede girdi maliyetlerini hafifletirken orta vadede yerel tarımın pazarlanması ve yerel ekonominin güçlenmesine katkı sağlayabilir. Projenin önceki uygulama verileri (2020'den bu yana 91 üretici ve 455 dekarlık katkı) yerelde etkinlik ve kabul gördüğüne işaret ediyor; önümüzdeki dönemlerde benzer uygulamaların ölçeğini büyütmek, yerel tohum stoklarının korunmasını ve çiftçi gelirlerinin istikrarını destekleyebilir.

Sonuç: Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Gülnar'daki atalık nohut desteği, yerel tohumların korunması ve kırsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik somut bir adım olarak değerlendiriliyor. Üreticilerin ve muhtarlığın geri bildirimleri, uygulamanın hem kültürel hem de ekonomik değer taşıdığını gösteriyor.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YEREL TOHUM ÇEŞİTLERİNİN KORUNMASI VE KIRSAL ÜRETİMİN...

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YEREL TOHUM ÇEŞİTLERİNİN KORUNMASI VE KIRSAL ÜRETİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI AMACIYLA YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA GÜLNAR İLÇESİNDE ÜRETİCİLERE ATALIK NOHUT TOHUMU DESTEĞİNDE BULUNDU.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YEREL TOHUM ÇEŞİTLERİNİN KORUNMASI VE KIRSAL ÜRETİMİN...

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.