Edirne Valisi'nden Açıklama
Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri'ndeki Arşimet türbinli hidroelektrik santralinde gerçekleştirilen su tutulmasının tarımsal sulama üzerindeki olumsuz etkilerini yalanladı. Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, su tutulması ile ilgili yanlış bir algı oluştuğunu ifade etti.
Su Yönetimi ve Tarımsal Sulama
Vali Sezer, santralde yaklaşık 2,1 milyon metreküp suyun tutulduğunu belirterek, “Bu suyu kuraklık döneminde çiftçilerimize ve üreticilerimize istişare halinde bırakıyoruz. Şu an nehir yatağının üst tarafındaki üreticilerin pompalarını durdurarak aşağıya, Yenikarpuzlu'ya kadar su akışını sağlıyoruz.” dedi.
Süreç ve İletişim
Su kesintisi yapıldığında, barajda biriktirilen suyun dörtte birinin bırakıldığını ifade eden Sezer, havzanın dolmasına katkı sağladıklarını dile getirdi. “Kürek müsabakalarıyla alakalı değil” diyerek, su biriktirmenin hiçbir su tutma niyeti taşımadığını vurguladı ve bu konuda çiftçilerin mağdur edilmemesi için sürekli diyalog içinde olduklarını açıkladı.
Sezer, kuraklığın etkileri göz önünde bulundurulduğunda, su tutmanın kendilerine hiçbir fayda sağlamadığını sözlerine ekledi. Çiftçilerin ihtiyaçlarına yönelik geniş bir komisyon oluşturarak, herkesin fikirlerinin alındığı bir çalışma süreci yürüttüklerini söyledi.