Menemen'de şehit Kemal Bey anıldı
Kurtuluş Savaşı döneminde Menemen'de Yunan birlikleri ve yerli Rumlar tarafından şehit edilen Kaymakam Kemal Bey, şehadetinin 107. yıl dönümünde Şehit Kemal Bey Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Anmada 'Unutmayacağız' mesajı verildi; işgal yıllarında yaşanan acı ve zorlukların bir kez daha vurgulanarak milli birlik ve beraberliğin önemi öne çıkarıldı.
Tören ve katılımcılar
Anıta 1932 yılında açılan anıt önünde gerçekleştirilen törene Menemen Kaymakamı Vedat Yılmaz, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'a vekâleten Menemen Belediye Başkan Yardımcısı Bahadır İnanlı, AK Parti Menemen İlçe Başkanı Hakkı Durmaz, MHP Menemen İlçe Başkanı Barbaros Çalışçı, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konuşmalar ve vurgular
Törende söz alan Menemen Liseliler Derneği Başkanı Özcan Güleç ve Muharip Gaziler Derneği Başkanı Emekli Gazi Astsubay İbrahim Koşik, Şehit Kemal Bey’in anısını yaşatmanın önemine değindi. Menemen Kaymakamı Vedat Yılmaz törende şu değerlendirmede bulundu: 'Bu tarih sadece bir kaymakamın şehit edildiği bir tarih değil, aynı zamanda bir katliamın tarihidir. Bu tarih Menemen nüfusunun yüzde 10’unun katledilip, evlerinin yağmalandığı tarihtir. Yunan birliklerinin Bergama’da uğradıkları hüsrandan geri dönerken yaptıkları bir katliamdır. Şehit Kaymakamımız Kemal Bey, şehit edildiği tarihe kadar milli mücadelenin örgütlenmesinde büyük emeğe sahiptir. Tarihimizi ne kadar iyi bilirsek o kadar güçlü oluruz. Hepimiz ecdadımızla gurur duyuyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bütün Kurtuluş Savaşı kahramanı olmuş komutanlarımızı, şehit ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Onların sayesinde bu ülkede onurlu bir şekilde yaşıyoruz.'
Katliamın ayrıntıları
Araştırmacı yazar ve Menemen Kent Arşivi ve Müzesi Koordinatörü Oktay Özengin, işgalin tarihçesini ve ilçede yaşanan katliamın detaylarını aktardı. Programda anılan genel rakamlar arasında 929 Menemenli ifadesi yer alırken, Özengin ayrıntılarda 'katliamda Şehit Kemal Bey, koruması olan dört asker ve kaymakamlıktaki memurlarla birlikte 927 kişi şehit edilir' dedi. Özengin, katliamdan bir gece önce Rum evlerinin haçlarla işaretlendiğini, ertesi gün çeşmeden su dolduran kadınların ilk hedef alındığını ve ilçeye yayılan saldırılarda büyükbaş ve küçükbaş hayvanların dahi katledildiğini belirtti.
Törenin sonu
Şehit Kemal Bey Anıtı önündeki tören, Menemen Müftüsü Hayati Yelkovan’ın duası, anıta karanfil bırakılması ve MEKAM tarafından düzenlenen Kurtuluş Savaşı dönemine ait fotoğraf sergisinin gezilmesiyle son buldu.
KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİNDE MENEMEN'DE YUNANLILAR VE YERLİ RUMLAR TARAFINDAN KATLEDİLEN KAYMAKAM KEMAL BEY, ŞEHADETİNİN 107. YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI.