Menekşe'de teknelerin çıkışını engelleyen kum birikintileri balıkçıları mağdur ediyor
İstanbul Küçükçekmece Menekşe'de, göl ile denizin birleştiği noktada her lodos sonrası oluşan ters akıntılar nedeniyle kanalda kum birikintileri oluşuyor. Tekneler kumlara takılarak denize açılamıyor, balıkçılar maddi zarar ve zaman kaybı yaşadıklarını belirtiyor.
Sorunun mekanizması
Kıyı ve hidrodinamik koşullara bağlı olarak lodos sonrası oluşan akıntılar, kanal ağzında kum birikintisi oluşturuyor. Su seviyesi düştüğünde kanaldan çıkış zorlaşıyor, tekneler karaya oturuyor veya göçük riskiyle karşılaşıyor.
Balıkçıların şikayetleri ve başvurular
Bölgede teknesi bulunan Coşkun Tatlıcı yaşanan sorunu şöyle anlattı: "Bizim sorunumuz hava durumu ve belediye ile alakalı. Sürekli gel git olayları oluyor, lodos oluyor. Bunlar olunca kanalın içerisi kum doluyor. Sular azalınca da teknelerimiz tehlike yaşıyor. Buraya giriş çıkış yapamıyoruz. Çözümü kanalın ağzına, mendirek, dalgakıran konulabilir. Önlem alınırsa iyi olur. 3 yıldır sonuç alamıyoruz. Geliyorlar günübirlik temizleme yapılıp gidiliyor. O günü kurtarıyor sadece"
Mustafa Gökırmak da durumu şu sözlerle özetledi: "Bu sorunu her sene yaşıyoruz. Kanalımızın ağzı her sene tıkanıyor. Lodos ile birlikte kum birikintisi oluyor. Göl akıntı yapıyor. Teknelerimiz her zaman zarar görüyor. Büyükşehiri aradık. Bazı yerleri aradık. Gereken yerlere söyledik başvurular yaptık ama gelen giden yok"
Yerel çözümler için öne çıkan seçenekler
Balıkçıların ve yerel gözlemlerin temelinde, sorunun tekrarını azaltacak kalıcı müdahaleler öne çıkıyor. Bunlar arasında mendirek veya dalgakıran inşası, düzenli tarama/dredging çalışmaları ve kanal ağzı geometrisinin düzenlenmesi yer alıyor. Mevcut uygulamalar ise balıkçılar tarafından "günübirlik temizleme" şeklinde tanımlanıyor; bu geçici müdahaleler uzun vadeli çözüm sağlamıyor.
Sonuç
Küçükçekmece Menekşe'deki balıkçılar, her lodos sonrası tekrar eden kum birikintilerinin teknelerine zarar verdiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan başvurulara kalıcı yanıt alamadıklarını belirtiyor. Bölgedeki sorunun çözümü için kalıcı mühendislik önlemleri ve düzenli bakım gerektiği öne çıkıyor.
İSTANBUL KÜÇÜKÇEKMECE MENEKŞE’DE BULUNAN GÖL İLE DENİZİN KESİŞTİĞİ NOKTADA TEDBİR ALINMAMASI NEDENİYLE BÖLGENİN BALIKÇILARI CANINDAN BEZDİ. HER LODOS SONRASI TERS AKINTI İLE BİRİKEN KUMLARDAN DENİZE AÇILMAK İSTERKEN TEKNELERİ ZARAR GÖREN BALIKÇILAR, YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLEDİĞİNİ SÖYLEDİ.