Memorial Dicle Hastanesi'nde son teknolojiyle göz tedavileri

Memorial Dicle Hastanesi, miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi refraksiyon kusurlarına yönelik lazerli ve göz içi mercek çözümleriyle tedavi sunuyor.

Yayın Tarihi: 15.06.2026 10:00
Güncelleme Tarihi: 15.06.2026 10:09

Memorial Dicle Hastanesi'nde son teknolojiyle göz tedavileri

Memorial Dicle Hastanesi'nde son teknolojiyle göz tedavileri

Memorial Dicle Hastanesi'nde göz sağlığına yönelik tedaviler, son teknolojik gelişmeler kullanılarak uygulanıyor. Cep telefonu, tablet ve televizyon gibi dijital cihazlara maruz kalmanın artmasıyla birlikte göz sağlığı sorunları, küçük yaşlardan itibaren daha sık görülür hale geldi.

Tedavi ihtiyaçları ve refraktif cerrahi

Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi problemlere genel olarak refraksiyon kusurları dendiğini; bu hastaların genellikle gözlük veya kontak lens kullandıklarını söyledi. Gözlük ya da lens kullanmak istemeyen hastalar için uygulanan cerrahi yöntemlere ise refraktif cerrahi dendiğini belirtti.

Dr. Ekmekçiler, refraktif cerrahinin iki ana yaklaşımla uygulandığını aktarıyor: birincisi kornea üzerinde şekillendirme, ikincisi ise göz içindeki merceğin değiştirilmesi veya mercek yerleştirilmesi. Son yıllarda estetik tercihlerin artmasıyla birçok hastanın gözlük ve lens kullanımından kaçınmak istediğini, bu nedenle hastaların kliniğe başvurduğunu söyledi.

Teknolojideki evrim: PRK'dan SMILE'a

Dr. Ekmekçiler, geçmişten günümüze uygulanan yöntemlerin gelişimini şöyle özetledi: İlk etapta non-touch (PRK) olarak adlandırılan yöntemler kullanılıyordu; bu yöntemlerin bazı vakalarda ağrı ve kuru göz gibi sorunlara yol açabildiğini belirtti. Ardından daha konforlu ve güvenli olduğu düşünülen LASIK yöntemlerine geçildi. LASIK uygulamalarında korneada flep kaldırılarak şekillendirme yapılıyor ve hastalar genellikle ertesi gün ağrısız bir iyilik hali yaşıyor.

Fakat flep kaynaklı bazı problemlerin ortaya çıkmasıyla birlikte teknoloji yeniden ilerledi ve günümüzde SMILE adı verilen kapalı cerrahi yöntemleri yaygınlaştı. SMILE yönteminde flep kaldırılmadan korneanın iç kısmında küçük bir kesit oluşturularak şekillendirme gerçekleştiriliyor; bu sayede hastalar daha hızlı ve konforlu bir iyileşme sürecine kavuşabiliyor.

Dr. Ekmekçiler, "Biz bunları 30 yıla aşkın süredir uyguluyoruz" diyerek kurumun tecrübesine vurgu yaptı ve SMILE'in son yıllarda yoğun talep gördüğünü ifade etti.

Hastaya özel değerlendirme ve uygunluk kriterleri

Her hastanın cerrahiye uygun olmadığını belirten Dr. Ekmekçiler, bazı vakalarda göz içi mercek değişimleri veya mercek yerleştirme seçeneklerinin değerlendirildiğini aktardı. Uygulama kararı öncesinde detaylı ön inceleme ve araştırma yapıldığını vurguladı.

Hastaların tedaviye uygunluk şartları arasında, kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve son bir yıl içinde göz numarasında değişiklik olmamış olması bulunduğunu ifade etti. Ayrıca cerrahi girişimin estetik amaçlı taleple yapılması gerektiğini belirtti.

Hastaların beklentileri ve bilgilendirme

Dr. Ekmekçiler, hastaların taleplerinin teknoloji seçimini etkilediğini; hekim ve hasta arasında yapılan değerlendirme sonucunda en uygun yöntemin belirlendiğini söyledi. Uygulamalarda hastanın güvenliği, konforu ve uzun dönem görme sonuçlarının ön planda tutulduğunu vurguladı.

Sonuç olarak, Memorial Dicle Hastanesi'nde refraksiyon kusurlarına yönelik tedavilerde PRK, LASIK, SMILE ve göz içi mercek çözümleri gibi seçeneklerle hastaya özel planlama yapılıyor ve güncel teknolojilerle konforlu tedavi hedefleniyor.

MEMORİAL DİYARBAKIR HASTANESİ’NDE GÖZ TEDAVİLERİ SON TEKNOLOJİK GELİŞMELERLE BAŞARILI BİR ŞEKİLDE...

MEMORİAL DİYARBAKIR HASTANESİ’NDE GÖZ TEDAVİLERİ SON TEKNOLOJİK GELİŞMELERLE BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR.

OP. DR. BELGİN EKMEKÇİLER

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.