
Meksika, ABD Yüksek Mahkemesi'nin ülkeye sokulan kaçak silahlar nedeniyle ABD'li silah üreticilerine açtığı 10 milyar dolarlık tazminat davasını reddetmesine tepki gösterdi. Meksika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, mahkeme kararına "şiddetle karşı çıkıldığı" vurgulanarak, Meksika'nın yasa dışı silah kaçakçılığını durdurma amacına yönelik mevcut tüm hukuki ve diplomatik yollara başvurmaya devam edeceği ifade edildi.
Açıklamada, "Meksika, silah üreticilerinin ülkemize verdiği zararları açıkça gösteren güçlü kanıtlar sunmuştur. Hükümet, silah kaçakçılığına karşı mücadelesini sürdürecek ve silahları suç örgütlerinin eline geçmesine izin veren şirketlerden hesap soracaktır." denildi.
ABD Yüksek Mahkemesi, dün, Meksikalı yetkililerin ülkeye sokulan kaçak silahlar nedeniyle ABD'li silah üreticilerine açtığı tazminat davasını reddetmişti. Mahkeme, kararında Silah Ticaretinin Korunması Yasası'na atıfta bulunarak, "Meksika'nın şikayeti, davalı üreticilerin ve silah satıcılarının Meksika kaçakçılarına yasa dışı silah satışlarına yardım ve yataklık ettiğini makul bir şekilde iddia edemiyor" ifadelerine yer verilmişti.
Meksika, Silah Şiddetinden ABD Üreticilerini Sorumlu Tutuyor
Meksika hükümeti, her yıl ABD yapımı yüz binlerce silahın güney sınırından kaçak sokulduğunu ve bu silahların uyuşturucu kartelleri tarafından kullanıldığını savunuyor. Ağustos 2021’de, Meksika, ABD’li silah üreticilerine karşı 10 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı. Bu davada, Smith & Wesson, Glock, Beretta, Barrett ve Sturm Ruger gibi önde gelen silah şirketlerinin, silahları kaçakçılara sattığı ve bu durumun ülkedeki şiddeti artırdığı iddia edilmişti.
Federal mahkeme, Eylül 2022'de, silah üreticilerinin, Silahlarda Yasal Ticaretin Korunması Yasası ile korunduğu gerekçesiyle davayı reddetmişti. Ancak Meksika hükümeti, bu ret kararını temyiz mahkemesine taşımış, temyiz mahkemesinin Meksika lehine verdiği karar üzerine, silah şirketleri de Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu. Meksikalı yetkililer, çok sıkı silah kurallarının bulunduğunu ve sadece bir iş yerinin silah sattığını belirterek, her yıl ABD'de üretilen yaklaşık 350 bin ile 600 bin arasında silahın ülkeye kaçak olarak sokulduğunu ve suç mahallerinden ele geçirilen silahların "neredeyse tamamının" ABD'den getirildiğini savunuyor.