DOLAR
38,17 -0,43%
EURO
43,51 -0,05%
ALTIN
4.083,72 -0,62%
BITCOIN
3.230.496,36 0,56%

MEB, Özel Okullardaki Hizmet Ödemelerini Yakından Takip Ediyor

MEB, özel okullarda yemek, kıyafet ve kırtasiye ödemelerini sıkı kontrol altında tutacak düzenlemeler getirdi.

Yayın Tarihi: 27.03.2025 10:05
Güncelleme Tarihi: 27.03.2025 10:05

MEB, Özel Okullardaki Hizmet Ödemelerini Yakından Takip Ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullarda veliler tarafından yapılacak yemek, kıyafet ve kırtasiye gibi hizmet ödemelerinin yakından takip edileceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yeni mevzuat çerçevesinde 'ücret tespiti' kapsamına alınan bu hizmetler için ödemelerin okulun kurumsal hesabına yatırılmasının zorunlu olduğu belirtildi. Ayrıca, anlaşmaların okul yönetimi ile yürütülmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, illere gönderilen yazıda 'Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin 3 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı. Yönetmeliğin 53. maddesinde 'ücret tespiti' başlığıyla eklenen yeni hüküm ile özel okullarda sunulan tüm hizmetlerin 'ücret tespiti' kapsamına alındığı ifade edildi.

Ayrıca, yönetmeliğin 55. maddesine göre, özel okulların eğitim ücretiyle birlikte 'diğer hizmetler' için alacakları ücretlerin, kurum adına açılan banka hesaplarına yatırılmasının zorunlu hale geldiği aktarıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, özel okulların 'hizmet alımı' yöntemiyle sundukları tüm hizmetler için mevzuata uygun şekilde ücret belirlemeleri gerektiği, bu ücretlerin ilan edilerek veli sözleşmelerinde belirtilmesinin zorunlu olduğu belirtildi.

Aynı kurucuya ait veya marka lisansıyla faaliyet gösteren okullarda yaygın kullanılan mal ve hizmetlerin, elektronik ticaret gibi yöntemlerle temin edilmesi durumunda da ücret ilanı zorunluluğu olduğu kaydedildi.

Özel okulların yalnızca MEB onaylı ders kitaplarını okutması gerektiği hatırlatılırken, isteğe bağlı yardımcı eğitim materyalleri kullanımı için de ücret belirlemesine ve ilanına dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi.

Düzenlemede, doğrudan hizmet sunumu yapılmamasına rağmen elektronik ticaret yöntemleriyle sağlanan eğitim materyalleri ve öğrenci kıyafetleri için de aynı kuralların geçerli olduğu belirtildi. Velilerin, yemek ve kahvaltı hizmetleri için üçüncü kişilerle doğrudan anlaşma yapmalarının uygun olmadığı, bu hizmetin okul yönetimiyle yapılan anlaşmalarla yürütülmesi gerektiği bildirildi.

Son olarak, Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerinden bu düzenlemeler doğrultusunda özel okulları bilgilendirmelerini ve denetimlerini hassasiyetle yürütmelerini talep etti.