Mavi Oda'nda simülasyonla cerrahi eğitim
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi bünyesinde yeniden düzenlenen Mavi Oda İnovasyon Merkezi, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik destekli simülasyonlarla asistan doktorların uygulamalı eğitimine katkı sağlıyor. Merkezde kurulan 20 eğitim box farklı branşlardan asistanlara başta laparoskopik cerrahi olmak üzere çeşitli cerrahi eğitimler sunuyor.
Eğitim modeli ve uygulama:
Merkezde gerçekleştirilen eğitimlerde asistanlar, hasta üzerinde uygulamaya geçmeden önce el becerilerini simülasyon ortamında geliştirme imkanı buluyor. Haftalık programlar çerçevesinde her branştan ekipler sabahtan akşama kadar kendi günlerinde yoğun uygulamalı eğitimlere katılıyor. Bir yıl süren merkez eğitiminin ardından asistanlar hasta üzerinde, hocalarının yanında yardımcı olarak çalışmaya devam ediyorlar.
Prof. Dr. Levent Öztürk merkezde verilen eğitimin laparoskopik cerrahi açısından önemine vurgu yapıyor ve simülasyon eğitiminin el becerilerini artırmada belirleyici olduğunu belirtiyor. Bu yaklaşım sayesinde asistanların farklı merkezlere gönderilmesine gerek kalmadan hastane içinde eğitimleri tamamlanabiliyor.
Merkezin kapsamı ve hedefleri:
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, fiziksel olarak Türkiye'nin en büyük hastanesi ve eğitim araştırma yönünden öne çıkan merkezlerden biri olarak tanımlanıyor. Hastanede görev yapan 830 öğretim üyesi kadrosu ile yaklaşık 2 bin 300 asistan uzmanlık eğitimi alıyor; tıp fakültesi öğrencileri ve yılda 10 bin stajyer de burada eğitim görüyor. Bu kapasite içinde Mavi Oda, asistanların mesleki yeterliklerini artırmaya yönelik merkezi bir rol üstleniyor.
Merkez daha önce sınırlı imkanlarla farklı yerlerde yapılan uygulamaların yerine, tek çatı altında ve box sayısı ile kalite artırılarak yeniden düzenlendi. Yeniden düzenleme sürecinin açılışı üç yıl öncesine dayanıyor ve bu süre zarfında yer değişikliği ile box kalitesi ve sayısı yükseltildi. Hastane yönetimi, benzer merkezlerin sayısını ve niteliğini artırmayı, Türkiye'nin bir numaralı eğitim araştırma hastanesi olma özelliğini güçlendirerek sürdürmeyi hedefliyor.
Sonuç olarak Mavi Oda İnovasyon Merkezi, teknolojik altyapısı ve yoğun uygulamalı programlarıyla asistanların cerrahi el becerilerini güvenli bir ortamda geliştirmeyi amaçlıyor ve laparoskopik eğitimde simülasyonun önemini merkeze alarak eğitim süreçlerini kurumsallaştırıyor.
ANKARA BİLKENT ŞEHİR HASTANESİ KOORDİNATÖR BAŞHEKİMİ PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK,