Mardin'de kiralık daire ilanında 'yabancı ve memur kriteri' — avukat suç duyurusunda

Mardin'de avukat Gurbet Bilbay, ilan açıklamasında "yabancı ve memur kriteri var" ifadesi üzerine emlakçı hakkında "nefret ve ayrımcılık" suç duyurusunda bulundu.

Yayın Tarihi: 17.05.2026 11:31
Güncelleme Tarihi: 17.05.2026 11:56

Mardin'de kiralık daire ilanında 'yabancı ve memur kriteri' — avukat suç duyurusunda

Mardin'de kiralık ilanında 'yabancı ve memur kriteri' dikkat çekti

Mardin'de avukat Gurbet Bilbay, bir emlak sitesinde beğendiği kiralık dairenin açıklama kısmında "yabancı ve memur kriteri var" ifadesiyle karşılaşınca durumu şikayet etti. Bilbay, ilanı veren emlakçıyla görüştüğünde açıklamadaki kriterin doğrulandığını belirtti ve emlakçı hakkında "nefret ve ayrımcılık" suçundan suç duyurusunda bulundu.

Olayın detayları

Bilbay, site üzerinden ilanları incelerken beğendiği dairenin açıklamasında belirtilen şartı fark etti. Emlakçıyla yapılan telefon görüşmesinde ve ofiste de aynı şartın tekrarlandığını aktardı. Bilbay, aldıkları ifade örneklerini şöyle anlattı: "Bekarlara kesinlikle ev verilmez, memur şartı aranıyor ya da Mardinlilere ev yok, yabancı şartı aranıyor."

Avukat, ofiste karşılaştıkları uygulamanın sadece ilan sahibiyle sınırlı kalmadığını, emlakçının yetkisi olmadığı halde üst kattaki başka bir daireyle ilgili de benzer bir ifade kullandığını belirterek bu duruma karşı savcılığa başvurduklarını söyledi.

Hukuki tepki ve başvuru seçenekleri

Bilbay, bu tür uygulamaların nefret ve ayrımcılık suçunu oluşturabileceğine vurgu yaptı ve izlenebilecek yollara değindi. Kendisi, bu durumda doğrudan başvuru formu doldurma veya savcılığa suç duyurusunda bulunma seçeneklerinin kullanılabileceğini ifade etti. Ayrıca, uygulamanın Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen sürdüğünü kaydetti.

Editoryal değerlendirme

İlan metinlerinde ve emlakçı söylemlerinde hedef alınan grupları ayırt eden ifadelerin yer alması, hem toplumsal eşitlik ilkeleri hem de piyasada erişilebilirlik açısından sorun oluşturuyor. Olay, ilan hazırlayanların ve aracıların ilan dili konusunda daha dikkatli olmasının gerekliliğini gösteriyor. Benzer vakalarda şikayet mekanizmalarının kullanılması, uygulamaların belgelenmesi ve yetkili mercilere taşınması sürecin hem hukuki hem de uygulamadaki etkisini artırabilir.

Öne çıkan nokta: İlanda yer alan "yabancı ve memur kriteri" ifadesi, mağdurun şikayetiyle savcılığa taşındı; avukat Bilbay uygulamaların Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen sürdüğünü belirtti.

AVUKAT GURBET BİLBAY

AVUKAT GURBET BİLBAY

MARDİN’DE BİR AVUKAT, SİTE ÜZERİNDEN KİRALAMAK İSTEDİĞİ DAİRENİN AÇIKLAMA KISMINDA "YABANCI VE...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.