Manyas’ta atıl malzemeler leylekler için güvenli yuvalara dönüştürülüyor
Balıkesir’in Manyas ilçesinde, elektrik direklerine yuva yapan leyleklerin akıma kapılarak telef olmasını ve muhtemel yangınları önlemek amacıyla atıl malzemelerden özel yuva platformları hazırlanıp monte ediliyor.
Uygulamayı yürüten kurum
Uludağ Elektrik Manyas İşletme Şefliği tarafından yürütülen çalışmada, ilçe merkezi ve kırsal mahallelerdeki elektrik direklerine yönelik düzenlemeler yapılıyor. Kurum atölyelerinde hurda ve atık malzemeler değerlendiriliyor ve ortaya çıkan platformlar, leylek yuvalarının bulunduğu direklerin üzerine uygulanıyor.
Nasıl çalışıyor, hangi riskleri azaltıyor?
Hazırlanan platformlar, leyleklerin doğrudan elektrik telleri ve izole edilmemiş iletkenlerle temasını engelliyor. Bu sayede leyleklerin ve yavrularının kısa devre akımına kapılarak sakatlanma veya ölüm riskleri azalıyor. Yetkililer ayrıca tellere temas sonucu meydana gelebilecek trafo arızaları, patlamalar ve muhtemel ev yangınları gibi dolaylı risklerin de azaltılmasının hedeflendiğini belirtiyor.
Sürdürülebilirlik ve uygulamanın devamı
Proje kapsamında atık malzemelerin değerlendirilmesi, hem çevresel hem de ekonomik açıdan fayda sağlıyor. Çalışmayı yürüten ekipler, hazırlanan platformlarla leylek ölümlerinin engellenmesinin kendileri için memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Yetkililer, benzer riskleri azaltmak amacıyla platform kurulumlarına devam edileceğini açıkladı.
Özetle, Manyas’ta uygulanan bu yöntem, yerel kaynakları kullanarak yaban hayatı korumasını ve altyapı güvenliğini aynı anda ele alan pratik bir çözüm sunuyor.
ATIL MALZEMELERDEN CAN DOSTLARA GÜVENLİ YUVALAR