Rifaksiminle intestinal metaplazinin gerilemesi tespit edildi
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği tarafından yürütülen çalışmada, mide kanserinin öncüsü kabul edilen intestinal metaplazi'nin ilaç tedavisiyle geriletilebildiği ortaya kondu. Çalışmada kullanılan ilacın etken maddesi rifaksimin (rifaximin) olarak belirtildi.
Çalışmanın yöntemi ve bulgular
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gökhan Aydın, çalışmanın farklı gastroenterolojik hastalıklarda kullanılan rifaksiminin muhtemel etkilerini değerlendirme amacına dayandığını açıkladı. Daha önce endoskopi uygulanmış ve belirli süre rifaksimin tedavisi almış hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelendi ve endoskopi ile patoloji bulguları karşılaştırıldı.
Aydın, karşılaştırmalı patoloji sonuçlarında intestinal metaplazide anlamlı gerileme tespit ettiklerini bildirdi ve literatür taramalarında metaplaziyi farmakolojik olarak gerilettiğini gösteren benzer bir çalışmaya rastlamadıklarını vurguladı.
Bilimsel ve klinik önem
Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger çalışmayı, bilimsel açıdan önemli bir boşluğu dolduran araştırma olarak nitelendirdi: "Bu çalışma, farmakolojik olarak intestinal metaplaziyi gerilettiği gösterilen dünya literatüründeki ilk çalışmadır."
Dülger, mide kanserinin belirli biyolojik evrelerden geçerek ortaya çıktığını, bu sürecin kritik aşamalarından birinin intestinal metaplazi olduğunu ve öncül lezyon erken dönemde geriletilebilirse mide kanserinin gelişiminin önlenme şansının doğabileceğini belirtti. Çalışmanın en büyük klinik önemi, mide kanserine dönüşebilecek öncül bir lezyonun ilaçla geriletilebileceğini göstermesidir.
Epidemiyolojik boyut
Prof. Dr. Dülger, intestinal metaplazinin dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 7-10'unda intestinal metaplazi görüldüğünü, bunun yaklaşık 500-600 milyon yetişkini ilgilendirdiğini belirtti. Türkiye'de mide biyopsilerinde intestinal metaplazi görülme oranı yüzde 7-15 arasında değişirken, Karadeniz Bölgesi'nde sıklığın yaklaşık yüzde 7-10 arasında olduğu ifade edildi.
Giresun ve Ordu'nun toplam nüfusu dikkate alındığında yetişkin nüfus içerisinde yaklaşık 40-50 bin kişide intestinal metaplazi bulunabileceği öngörülüyor. Bu nedenle erken tanı, endoskopik takip ve uygun tedavinin önemi vurgulandı.
Tedavi detayı ve yayımlanma
Yürütülen çalışmada, rifampisin türevi olan emilmeyen yarı sentetik antibiyotik rifaksiminin altı aylık aralıklı tedaviyle intestinal metaplaziyi geriletebildiği bildirildi. Çalışma, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Takır ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gökhan Aydın ile ortak yürütüldü ve Avrupa'nın önde gelen bilimsel dergilerinden birinde yayımlanarak dünya tıp literatürüne girdi.
GASTROENTEROLOJİ UZMANI DR. GÖKHAN AYDIN