Manisa, yüksek teknoloji ve savunma sanayisinde söz sahibi olmayı hedefliyor
Manisa’da düzenlenen 8. Kalıp Zirvesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Manisa Kalıp Makine İmalatçıları Derneği iş birliğinde, Manisa CBÜ Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Programa akademisyenler, sanayiciler ve sektör temsilcileri yoğun katılım gösterdi.
Zirvede öne çıkan mesajlar
Manisa Kalıp Makine İmalatçıları Derneği Başkanı Abdurrahim Arslan, organizasyonun yalnızca bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda sanayide dönüşümün başlangıcı olduğunu vurguladı. Arslan, Manisa sanayisinin beyaz eşya üretimindeki güçlü altyapısına dikkat çekerek savunma ve havacılık sektörünün yeni fırsatlar sunduğunu belirtti.
Arslan, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve HAVELSAN gibi savunma sanayinin önde gelen kuruluşlarıyla iş birliğinin önemine değinerek Manisalı sanayicilerin bu dönüşümde aktif rol alması gerektiğini ifade etti.
MTSO Başkanı Mehmet Yılmaz'ın değerlendirmesi
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Mehmet Yılmaz, sanayinin artık yalnızca üretim değil, teknoloji ve strateji anlamına geldiğini belirtti. Yılmaz, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Manisa bugün; ihracatta ve sanayi üretiminde ülkemizin lokomotif şehirlerinden biridir. Ancak bizim hedefimiz sadece bu başarıyı korumak değil. Manisa’yı yüksek teknoloji üreten, savunma sanayine yön veren ve küresel tedarik zincirlerinde stratejik bir aktör haline getirmek istiyoruz."
Yılmaz, son yıllarda savunma sanayi ve ileri teknoloji alanında atılan adetleri işaret ederek üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yürütülen AKÜM ve MASTEK projeleriyle üretim kabiliyetlerinin güçlendirildiğini kaydetti. Yılmaz, "Birlikte başarı sınırsızdır" anlayışıyla hareket ettiklerini ve Manisa'nın stratejik üretim gerçekleştiren bir şehir konumuna geldiğini vurguladı.
Üniversitenin ve sanayi temsilcilerinin katkıları
Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, üniversite olarak savunma ve havacılık sektöründe güçlü bir merkez olma hedefini dile getirdi. Kibar, dijitalleşme, yapay zeka ve Endüstri 4.0'ın üretim anlayışını kökten değiştirdiğini belirterek kalıpçılık sektörünün bu dönüşümde kritik rol üstlendiğini ifade etti.
Programda yer alan ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman ise şirketin son yıllardaki performansına değindi; "2025 yılında yüzde 27 büyüme kaydettiklerini ve 95 ülkeye ihracat yaptıklarını" açıkladı. Yaman ayrıca Türkiye’nin hava savunma sistemleri kapsamında geliştirilen "Çelik Kubbe" projesinin de hızla ilerlediğini belirtti.
İkili görüşmeler ve iş birliği fırsatları
Zirvenin öğleden sonraki bölümünde firmalar, fuaye alanında kurulan stantlarda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirerek iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Etkinlik, Manisa'nın mevcut sanayi gücünü ileri taşıma ve yüksek teknoloji ile savunma sanayine entegrasyon hedefleri açısından bir ağ kurma platformu işlevi gördü.
MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, MANİSA TİCARET VE SANAYİ ODASI VE MANİSA KALIP MAKİNE İMALATÇILARI DERNEĞİ İŞ BİRLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN 8. KALIP ZİRVESİ, MANİSA CBÜ ŞEHİT PROF. DR. İLHAN VARANK YERLEŞKESİ’NDE YAPILDI.