DOLAR
42,59 -0,03%
EURO
49,68 -0,23%
ALTIN
5.756,34 0,13%
BITCOIN
3.946.018,05 0,43%

Manisa'da Sultani çekirdeksiz üzümde hasat ve kurutma başladı

Manisa'nın Gediz Nehri Havzası'nda Sultani çekirdeksiz üzümün hasadı gün doğumunda başlayıp sergilerde yaklaşık 10 gün kurutularak, büyük ölçüde dış pazara gönderiliyor.

Yayın Tarihi: 16.08.2025 18:41
Güncelleme Tarihi: 16.08.2025 18:57

Manisa'da Sultani çekirdeksiz üzümde hasat ve kurutma başladı

Manisa'da Sultani çekirdeksiz üzümde hasat ve kurutma başladı

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Gediz Nehri Havzası'nda, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Sultani çekirdeksiz üzümün hem hasat hem de güneşte kurutma mesaisi başladı. Havza, İzmir'in Menemen ilçesinden Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanıyor ve bölgedeki üzüm üretimi antik dönemden bu yana devam ediyor.

Hasat süreci

Hasat, gün doğumunda başlıyor; tarım işçileri asmalardan kestiği üzümleri traktörlerle sergi alanlarına taşıyor. Hasat mesaisi üreticiler tarafından sabah saat 05.30 civarında başlayıp öğleden sonra saat 14.00'te sona eriyor. Üreticilerden Burcu Sever Özgenç, hasadın yoğun emek gerektirdiğini, bu yıl dolu ve don hasarı nedeniyle verimin oldukça düşük olduğunu bildirdi: "40 derece havada üzüm kesme çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl dolu ve don hasarı nedeniyle üzümde verimi oldukça düşük. Üreticiler olarak biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Üzümler tamamen insan emeğinin gücüyle toplanıyor."

Kurutma yöntemi

Sergi alanlarına getirilen üzümler, daha parlak görünmesi ve güneşin yakıcı ışınlarından korunması amacıyla su, zeytinyağı ve 'posata' (potasyum karbonat) karışımıyla yıkanıyor. Burada yaklaşık 10 gün bekletilen üzümler, güneşte kurutularak yeşil tonlardan kahverengine dönüşüyor. Kurutma sırasında yağmur ve çevresel etkenlere karşı nöbet tutuluyor; kurutulan ürünler daha sonra işletmelere gönderiliyor.

Üretim alanı ve pazar

Gediz Nehri Havzası'nda yetiştirilen Sultani çekirdeksiz üzüm, yaklaşık 1 milyon dekar bağda üretiliyor. Hasat ve kurutma tamamlandıktan sonra ürünün büyük bölümü dış pazarda satışa sunuluyor.

Mevsimlik işgücü

Mevsimlik tarım işçileri de hasatta önemli rol oynuyor. Ramazan Başkurt adlı işçi, Mardin'den ekmek parası için gelerek yaklaşık 1 ay boyunca üzüm hasadında çalışacağını belirtti. Üreticiler kurutma sürecinde de insan emeğine dayalı yoğun bir çalışma yürütüyor.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Gediz Nehri Havzası'ndaki Manisa'nın Turgutlu ilçesinde...

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Gediz Nehri Havzası'ndaki Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, Sultani çekirdeksiz üzümün hem hasat hem de kurutma mesaisi başladı. İzmir'in Menemen ilçesinden Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan havzada Antik Dönem'den bu yana yetiştirilen üzümün kendine özgü yeşilden kahverengiye dönüştüğü kurutma süreci başladı.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Gediz Nehri Havzası'ndaki Manisa'nın Turgutlu ilçesinde...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı