Manisa'da 'Mahalle Afet Gönüllüleri' Projesi: Vatandaşlara 72 Saatlik Eğitimle Hazırlık

Manisa'da Mahalle Afet Gönüllüleri Projesi başlıyor; gönüllülere 72 saatlik afet, yangın ve ilk yardım eğitimi verilecek, sertifikalandırılarak mahalle koordinasyon ağlarında görevlendirilecek.

Yayın Tarihi: 03.12.2025 11:45
Güncelleme Tarihi: 03.12.2025 11:45

Manisa'da 'Mahalle Afet Gönüllüleri' Projesi: Vatandaşlara 72 Saatlik Eğitimle Hazırlık

Manisa'da 'Mahalle Afet Gönüllüleri' Projesi Başlıyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen Mahalle Afet Gönüllüleri Projesi, afet ve acil durumlara karşı toplumsal müdahale kapasitesini artırmayı hedefliyor. Proje, profesyonel ekipler olay yerine ulaşana kadar vatandaşların hızlı, etkili ve bilinçli müdahalesine olanak tanıyacak şekilde yapılandırıldı.

Projenin hedefi ve kapsamı

Manisa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ve İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülecek proje kapsamında gönüllülere; temel afet bilgisi, temel yangın eğitimi, ilk yardım, afet farkındalığı, ihbar süreçleri ve acil durum davranışları gibi konularda eğitimler verilecek. Eğitimleri tamamlayan gönüllülere sertifika verilecek ve mahallelerde kurulacak koordinasyon ağlarında aktif görev almaları sağlanacak. Proje, yalnızca hazırlığı güçlendirmekle kalmayıp toplumsal dayanışma ve birlikte hareket etme kültürünü de artırmayı amaçlıyor.

Eğitim süresi ve uygulama detayları

72 saatlik eğitim verileceğini açıklayan Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal, itfaiye dairesi olarak Afet İşleri Dairesi Başkanlığı'na destek vereceklerini belirtti. İnal, şöyle dedi: "Proje bir afet durumunda o mahallede yaşayan kişilerin, kurtarma ekiplerine ve belediye ekiplerine nasıl yardımcı olacaklarına yönelik bilgileri kapsıyor. Mahalle Afet Gönülleri, ekiplerin ulaşım sıkıntısı çekmemesi için park halindeki ya da yoldaki araçların kaldırılmasına yardımcı olmak, çadır kurulumu, erzak toplama gibi faaliyetlere yardım edecekler. Bu bilgiler için de 72 saatlik bir eğitim verilecek."

Tanıtım, başvuru ve hedeflenen etki

Afet İşleri Dairesi Başkanı Ziya Çiçek, projenin tanıtımının önce Yunusemre, sonra Şehzadeler ilçelerinde gerçekleştirildiğini söyledi. Çiçek, projenin amacını ve uygulama şeklini özetleyerek şu bilgileri paylaştı: "Online eğitim bittikten sonra da belli saatler içeren eğitimlerimiz yüz yüze gerçekleşecek. Öncelik olarak online eğitimlere katılmış olan gönüllüleri yüz yüze eğitimlere alacağız. Amacımız, Manisa’daki tüm mahallelerden gönüllüleri kazanarak, özellikle afetlerde ilk müdahale konusunda destek sağlayacak kişiler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu amaçla 1 yıl sürecek eğitimlerimize Manisa Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden ulaşabilir, mahalle afet gönüllüsü olmak için de başvuru yapabilirler. Vatandaşlarımızın başvurularını bekliyoruz."

Yerel destek ve gönüllülerin görüşleri

Projeye destek veren yerel aktörler de uygulamanın önemine vurgu yaptı. Yunusemre ilçesi Aktif Muhtarlar Derneği Başkanı Ziya Nur Bilge, bölgedeki deprem, sel ve yangın gibi durumlarda ilk müdahalede bulunarak ekipleri desteklemek amacıyla projeye gönüllü olduklarını belirtti.

Gönüllü katılımcılardan Eylem Demir ise proje motivasyonunu şu sözlerle anlattı: "Büyükşehir Belediyesi’nin Afet Gönüllüleri projesine gönüllü oldum. Yangın, deprem sel gibi doğal afetlerde görevli kişiler gelene kadar buradaki vatandaşları sakinleştirmek ve ekipler geldiğinde de yardımcı olabilmek amacıyla birime katılım sağladım."

Muradiye Mahallesi Muhtarı Eyüphan Aykıran ise projeyi önemsediklerini belirterek, "Manisa Büyükşehir Belediyemizin Mahalle Afet Gönüllüleri projesi çok önemli bir proje. Herkesin bu konuda bilinçlenmesi lazım. Projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Muradiye Mahallemizde projenin ilk adımlarının atılması da bizleri memnun etti" dedi.

Mahalle Afet Gönüllüleri, yaşanabilecek olumsuz durumlarda profesyonel ekiplerin olay yerine ulaşana kadar gözlem, ilk değerlendirme ve yönlendirme yaparak müdahalelere ek katkı sağlayacak şekilde yapılandırıldı.

MANİSA'DA, AFET VE ACİL DURUMLARA KARŞI TOPLUMSAL MÜDAHALE KAPASİTESİNİ ARTIRMAK AMACIYLA ‘MAHALLE...

MANİSA'DA, AFET VE ACİL DURUMLARA KARŞI TOPLUMSAL MÜDAHALE KAPASİTESİNİ ARTIRMAK AMACIYLA ‘MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ PROJESİ’ HAYATA GEÇİRİLİYOR. PROJEDE, YAŞANABİLECEK AFET, YANGIN VE KAZA DURUMLARINDA VATANDAŞLARIN PROFESYONEL EKİPLER GELENE KADAR HIZLI, ETKİLİ VE BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE DURUMA MÜDAHALE ETMESİNİ AMAÇLIYOR.

MANİSA'DA, AFET VE ACİL DURUMLARA KARŞI TOPLUMSAL MÜDAHALE KAPASİTESİNİ ARTIRMAK AMACIYLA ‘MAHALLE...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.