DOLAR
38,85 0%
EURO
44,87 0%
ALTIN
4.344,5 0%
BITCOIN
4.095.381 -0,53%

Mangal Sonrası Yakılan Plastik Atıklar Toprak Kalitesini Olumsuz Etkiliyor

Mangal sonrası yakılan plastik atıklar, toprak kalitesini uzun süre bozarak çevre kirliliğine yol açıyor.

Yayın Tarihi: 08.06.2025 11:08
Güncelleme Tarihi: 08.06.2025 11:08

Mangal Sonrası Yakılan Plastik Atıklar Toprak Kalitesini Olumsuz Etkiliyor

Piknik Alanlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, son zamanlarda özellikle Kurban Bayramı ile birlikte artan mangal kullanımlarının çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. Mesire ve piknik alanlarında yakılan mangalların, atmosfere yayılan kimyasal maddeler nedeniyle hem hava kalitesini düşürdüğünü hem de toprağın bozulmasına yol açtığını belirtti.

Mangalın Tehlikeleri ve Çevre Üzerindeki Etkileri

Prof. Dr. Güllü, mangalın özellikle ağaçlık bölgelerde, göl kenarlarında ve dar vadilerde yakılmasının oluşturduğu risklere dikkat çekerek, çıkan dumanın içeriğindeki ince partikül maddelerin solunduğunda sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Bu durumun nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabileceğini vurguladı.

Dumanın Bitkilere Zararları

Dumanın içindeki kimyasal maddelerin bitkilerin fotosentez yapmasını engelleyerek, ekosistemi tehdit ettiğine dikkat çeken Güllü, bazı bitki türlerinin hızla yok olabileceğini belirtti.

Mangalın Söndürülmesi ve Atık Yönetimi

Prof. Dr. Güllü, mangal kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konunun mangalların sönmesi olduğuna işaret ederek, sıcak kömürlerin orman yangınlarına yol açabileceğini uyardı. Ayrıca, mangal kömürlerinin yanma sırasında atmosfere zararlı kirleticiler saldığını söyledi.

Plastik Atıkların Toprak Üzerindeki Etkisi

Mangal sonrası yakılan plastiğin, içindeki klorlu bileşiklerin atmosfere kimyasal maddeler yayılmasına neden olduğunu belirten Güllü, bunların zamanla toprağa çökelerek toprak kalitesini bozduğunu ifade etti. Bu durum, mikroorganizmaların ölmesine ve toprağın verimsiz hale gelmesine yol açabileceği gibi, yer altı suyuna da sızabileceğini aktardı.

Doğayı Koruma Sorumluluğu

Prof. Dr. Güllü, vatandaşların doğaya duyduğu sorumluluk ile hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, plastik atıkların yakılmaması ve mutlaka çöplere atılması gerektiğini belirtti. Bu bayramın, doğayı koruyarak geçirecekleri keyifli bir dönem olması temennisinde bulundu.