Malatya'da kira piyasasında yeni denge:
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yeniden inşa sürecinde önemli bir aşama kaydeden Malatya'da, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan afet konutlarının hak sahiplerine teslim edilmesi kira piyasasında belirgin bir gevşemeye yol açtı. Son 1,5 ay içinde kent genelinde kira fiyatlarında yüzde 25 ila 30 arasında düşüş gözlendi; bu durum kiralayanlar kadar dar gelirli kesimler için de rahatlama anlamına geliyor.
TOKİ teslimlerinin piyasa etkisi:
Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül'ün aktardığı TOKİ verilerine göre, kentte yapımı tamamlanan konut sayısı 55.712 olarak kaydedildi. Bu konutların yaklaşık yüzde 60'ı teslim aşamasına gelmiş durumda; şu an itibarıyla 26.471 konut anahtar teslimi yapılarak aktif kullanıma geçmiş bulunuyor. Öte yandan, hak sahibi olduğu halde henüz anahtarını teslim almayan 29.240 vatandaşın bulunması, piyasaya ek arzın hâlâ genişleyebileceğine işaret ediyor.
Arzın artmasıyla birlikte kira talebi kısa sürede doyuma ulaştı; daha önce fahiş seviyelere çıkan kiralar, konut stokunun genişlemesiyle normalleşmeye başladı. Özgül bu gelişmeyi özellikle emekliler ve asgari ücretliler için sevindirici buldu.
Kiracı bulamayan ev sahipleri ve bölgesel farklılıklar:
Piyasadaki arz fazlalığı ev sahiplerini kiracı bulma konusunda zor durumda bıraktı. İkizce bölgesinde ilan edilen 8.000-10.000 lira, Orduzu Pınarbaşı - Kaldırım civarında 12.000-13.000 lira düzeyindeki fiyatlara rağmen talep zayıf. Akoğuz Kışlası ve Çamurlu TOKİ konutlarında da benzer bir durum hakim. İlan panolarında "acil kiralık" notlarının artması, ev sahiplerinin fiyatları makul seviyelere çekmek zorunda kalacağının işareti olarak değerlendiriliyor.
Özgül, kent merkezindeki bazı semtlerde şu an 25.000 lirayı bulan kiraların kısa sürede makul seviye olan 15.000 liraya gerilemesini beklediklerini belirtti. Malatya şartlarında orta düzey kiraların 8.000-15.000 lira bandında olması gerektiğini vurguladı.
Şehir dışında yaşayan ve Malatya'da TOKİ'den konut teslim alan hak sahiplerine de uyarıda bulunan Özgül, yüksek kira beklentilerinin evlerin boş kalmasına yol açabileceğini, boş kalan konutların site aidatlarını sahiplerinin ödemek zorunda kalacağına dikkat çekti. Bu nedenle fiyatların makul seviyelere çekilmesinin hem sahipler hem de kiracılar açısından gerekli olduğunu söyledi.
Sonuç olarak, TOKİ teslimleri Malatya'da arzı artırarak kira piyasasında hızlı bir düzeltmeye neden oldu. Piyasadaki bu yeni denge, konut stokunun tamamının kullanılmaya başlamasıyla daha da netlik kazanacak ve yakın dönemde kiralarda daha stabil seviyelerin oluşması bekleniyor.
Deprem bölgesi Malatya'da kira fiyatları yüzde 30 düştü