Mahalle arasına taşınan gasilhane endişe yarattı

Şarkışla'da gasilhane projesinin mezarlık, okul ve konut yakınlarına taşınması mahalle sakinlerinde çocukların psikolojisi düğünlerin etkisi kaygısı yarattı.

Yayın Tarihi: 26.07.2026 12:07
Güncelleme Tarihi: 26.07.2026 12:07

Mahalle arasına taşınan gasilhane endişe yarattı

taşınma süreci ve gerekçeler:

Şarkışla Belediyesi tarafından başlatılan gasilhane projesi, ilk olarak Gültekin Mahallesi 225 numaralı ada ve 14 numaralı parsel üzerinde, mezarlığa yakın bir noktada ihaleye çıkarıldı. İhaleyi kazanan firmanın inşaata başlayamamasına gerekçe olarak alanda bulunan elektrik trafosu gösterildi; bu nedenle proje önce başka bir adrese kaydırıldı.

Yeni adresin okula yakın olması üzerine veliler tepki gösterince belediye proje yerini yeniden değiştirdi ve çalışmalar Yıldırım Mahallesi'nde başlatıldı. Bu kez mahalle sakinleri, ikametlerin arasında bir gasilhane istemediklerini belirterek tepki gösterdi.

mahalle sakinlerinin kaygıları:

Mahalle halkı, günlük yaşam içinde karşılaşılabilecek durumlar nedeniyle projeye itiraz ediyor. Düğün ve nişan gibi kutlamaların sokakta yapıldığını hatırlatan sakinler, cenaze işlemleriyle sosyal etkinliklerin çakışmasının hem geleneksel uygulamalarda hem de komşuluk ilişkilerinde sorun yaratacağını savunuyorlar.

Karahan Şimşek tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Gasilhane farklı bir yerde yapılacaktı. Etraftaki öğrencilerin psikolojisi bozuluyor diye buraya yapmaya başladılar. Mahallede evlenecek gençlerimiz var. Bu gençlerin düğünü olduğu zaman buraya cenaze gelirse biz cenazeyi davul, zurna ile mi karşılayacağız. Veya o an cenaze sahibinin bize tepkisi ne olacak. Biz benzer bir durumda ne yapacağız? Burası park yeri. Belediye başkanına defalarca ulaşmaya çalıştık. Mahallede dört yolun önünde her evin kapısı bu arsaya bakarken buraya gasilhane yapılmamalı. Bütün şehirleri gezdim hiçbirinde bu şekilde bir sistem görmedim. Belediye buraya gasilhane yapmakla neyi amaçlıyor bilmiyoruz. Buraların değerini düşürmek mi istiyorlar? Yoksa işin içinde başka işler mi var? İhale 14 ve 15. Parsele yani mezarlığın olduğu yere veriliyor. Orada elektrik trafosu var diye yapılmaktan vazgeçiliyor. Okula giden çocukların büyük bir bölümü bu yoldan geçiyor. İlçede bulunan bütün okullara giden öğrenciler bu yolu kullanıyor. Ama belediye ekipleri ısrarla buraya gasilhane yapma peşindeler."

Oktay Çat ise okul yolu üzerindeki projenin çocukları ve mahalleyi olumsuz etkileyeceğini belirtip belediyeyle ve kaymakamlıkla yaptıkları görüşmeleri aktardı: "Komşularımızla beraber belediyeye gittik. Belediye başkanına ulaştık ve buraya gasilhanenin yapılmamasını istedik. Aldığımız cevap ise 'biz hizmet yapıyoruz' oldu. Kaymakam beyin yanına gittik ve aynı durumu ona da ilettik. Kendisi elinden bir şey gelmeyeceğini bunun da bir ihtiyaç olduğunu söyledi."

Mahalleli, projenin önce mezarlık civarına verildiğini, oradaki engel nedeniyle yerin değiştirildiğini ve bunun yetkililerce yeterince açıklanmadığını vurguluyor. Evlerin hemen önünde planlanan yapının çocukların günlük rotaları üzerinde olması ve sosyal hayatla çakışması en büyük kaygı başlıkları arasında yer alıyor.

Sonuç olarak, proje yerindeki değişiklikler ve belediye ile yürütülen iletişim süreçleri mahallede belirsizlik ve tepkiye neden olurken, sakinlerin talebi gasilhanenin konut ve okul alanlarından uzak bir noktaya alınması yönünde devam ediyor.

SİVAS’IN ŞARKIŞLA İLÇESİ BELEDİYE TARAFINDAN İKAMETLERİN ARASINDA İNŞASINA BAŞLANILAN GASİLHANE...

SİVAS’IN ŞARKIŞLA İLÇESİ BELEDİYE TARAFINDAN İKAMETLERİN ARASINDA İNŞASINA BAŞLANILAN GASİLHANE MAHALLE SAKİNLERİNİN TEPKİSİNE NEDEN OLDU.

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.