Maduro: Caracas’taki ABD Büyükelçiliğine bombalı saldırı planlandığına dair istihbarat
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet televizyonu VTV aracılığıyla, başkent Caracas'taki ABD Büyükelçiliğine yönelik bir bombalı saldırı planlandığına dair istihbarat elde ettiklerini açıkladı. Maduro, iddiaların yerel bir aşırı sağcı terörist grupla bağlantılı olduğunu ileri sürdü.
Maduro'nun iddiaları
Maduro, ellerindeki istihbaratın ABD makamlarına iletildiğini belirterek, "ABD hükümeti artık bu saldırı hakkında bilgiye sahip: İsimler, soy isimleri, toplantının saati, ne konuştukları ve nerede konuştukları… Bu saldırının, kimliği yakında ortaya çıkacak biri tarafından onaylandığını ve talep edildiğini biliyorlar." ifadelerini kullandı.
İstihbarat ve güvenlik önlemleri
Devlet başkanı, söz konusu bilgi akışının en az iki kaynaktan doğrulandığını savunarak bunlardan birinin ulusal, diğerinin ise uluslararası düzeyde güvenilir olduğunu öne sürdü. Maduro ayrıca güvenlik güçlerinin iddia edilen tehdide karşı gerekli tedbirleri aldığını söyledi.
İddiaların gerekçesi ve olası etkiler
Maduro, bunun bir provokasyon ve "sahte bayrak operasyonu" olduğunu iddia ederek, söz konusu planın Venezuela topraklarına yönelik bir saldırı için bahane yaratmak amacı taşıdığını savundu. Devlet başkanına göre amaç, Bolivarcı hükümeti suçlayarak bir çatışma başlatılmasına zemin hazırlamak ve medyada kargaşa yaratmak.
Bu tür iddialar, diplomatik ilişkiler ve güvenlik algısı üzerinde etkili olabilir; Maduro'nun beyanları hem iç hem dış kamuoyunda gerilim yaratma potansiyeli taşıyor. İddiaların bağımsız kaynaklarca doğrulanıp doğrulanmadığı ise haberde belirtilmedi.
Özetle, Maduro, Caracas'taki ABD Büyükelçiliğine yönelik bombalı saldırı planlandığına dair istihbarat aldıklarını, bilgileri ABD'ye ilettiklerini ve güvenlik önlemleri aldıklarını açıkladı. İddiaların kaynağı olarak iki yüksek güvenilirlikte kaynaktan söz edildi.