Lübnan Dışişleri Bakanı Recci, Normalleşme Önerisi Olmadığını Belirtti
Lübnan Dışişleri Bakanı Yusuf Recci, İsrail'in ön koşulsuz olarak topraklarından çekilmesini istediklerini vurguladı. Recci, "İsrail ile normalleşme önerisi yok" diyerek değerlendirmelerde bulundu.
Lübnan'daki Durum ve İç İstikrar
Dışişleri Bakanı Recci, Lübnan Emniyet Müdürlüğü'ne ait derginin 139. sayısında, güneydeki gelişmeleri ele aldı. İsrail saldırılarından etkilenen bölgelerdeki yeniden imar için bazı ulusal şartların gerekli olduğunu ifade eden Recci, bu koşulların başında Lübnan'ın iç istikrarı ve barışla ilgili uluslararası kararların uygulanmasının geldiğini belirtti.
Recci, "İç istikrar ve barış olmadan, Arap ve yabancı yatırımcılar kendilerini Lübnan'da güvende hissetmeyecekler" dedi.
Suriye ile Anlaşmaların Gözden Geçirilmesi
Lübnan'ın Suriye ile olan tüm anlaşmaları gözden geçirme kararı aldığını aktaran Recci, "Lübnan'ın çıkarına olanlar kalacak, Lübnan'ın aleyhindeki her şey yeniden değerlendirmeye alınacak" dedi. Recci ayrıca, Lübnan ile Suriye arasında henüz hukuksal ciddi görüşmelere geçilmediğini, her iki ülkede de mevcut yönetimlerin yeni olduğunu hatırlattı.
İsrail ile Diplomatik Çabalar
İsrail'in güneydeki 5 noktadan çekilmesini talep eden Recci, diplomatik yollarla dost ülkelerden İsrail'e baskı yapılmasını istedi. Ancak bu talebin henüz karşılık bulmadığını belirtti. Recci, "Çekilmenin gerçekleşmesi için ABD ve uluslararası toplumu İsrail'e baskı kurmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Ordunun Güneydeki Konumlanması ve Silahların Durumu
Lübnan ordusunun güneydeki konuşlanmasına dikkat çeken Recci, ABD ve İsrail'in bunu yeterli görmediğini ifade etti. "Lübnan ordusu Litani Nehri'nin güneyine konuşlandı, ancak uluslararası toplum, Litani Nehri'nin kuzeyinden ve yasa dışı silahların toplanmasından bahsediyor" şeklinde konuştu.
İsrail ile Normalleşme İhtimali Yok
Recci, "İsrail'in ne düşündüğünü bilmiyorum ama bizim ne istediğimizi biliyorum. İsrail'in ön koşulsuz çekilmesini ve 1949 yılındaki ateşkes anlaşmasına dönüşü istiyoruz. İsrail ile normalleşme önerisi yok, doğrudan siyasi görüşmeler de yok. Bize göre bunlar kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Ateşkes Anlaşması ve İhlaller
Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkes anlaşması, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ve İsrail ile birlikte Fransa ve ABD'nin de katkısıyla oluşturulan bir mekanizma ile denetlenmektedir. Ancak, 27 Kasım 2024'te yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail sık sık bu anlaşmayı ihlal etmektedir.
Lübnan makamlarının verilerine göre, İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır. İsrail ordusunun ateşkesin sağlanmasının ardından geri çekilme maddesine rağmen güneyde Hamamis Tepesi, Aziyye Tepesi, Uveyda Tepesi, Balat Dağı ve Lebbune Tepesi olmak üzere 5 noktada varlığını sürdürmektedir.