Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, İsrail’in 'böl ve yönet' anlayışının ülkesi için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, bu duruma karşı ulusal birlik çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Avn, başkent Beyrut’ta, Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Deryan ile gerçekleştirdiği toplantıda, "Her kaynaktan gelen zorluklarla, özellikle ‘böl ve yönet’ ilkesine dayanan İsrail’le karşı karşıyayız ve buna birlik içinde karşı koyacağız." ifadelerini kullandı.
Önemli bir dönüm noktasından geçtiklerini vurgulayan Avn, "Birlik ve dayanışma temelinde hareket ediyoruz, fakat bazı grupların bu süreçte sorumluluk bilincinden yoksun olduğunu görmekteyiz." dedi. Avn, bu durumu değiştirerek, ülkenin mevcut koşullarını daha iyi bir noktaya taşımak gerektiğini söyledi.
Avn, "Lübnan halkı yorgun, artık savaş taşıma gücü kalmadı. Kimse burada diğerini yok sayma hakkına sahip değildir." diyerek ülkedeki birlik duygusunun önemini vurguladı.
Lübnan Müftüsü Deryan ise, "Biz Lübnan’da tek bir aile gibiyiz, bizi kimse ayıramaz. İsrail'in emellerine karşı en güçlü silahımız ulusal birliktir." şeklinde konuştu. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının sadece Lübnan tarafından uygulandığını, İsrail’in ise bu kararı ihlal ettiğini belirtti.
Öte yandan, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerden kısmi bir çekilme gerçekleştirmesine rağmen, işgal altında tuttuğu stratejik tepe alanlarını korumaya devam ettiği bildirildi.
UNIFIL'in Kuruluşu ve 1701 Sayılı Karar
İsrail'in 1978 yılında Lübnan'a girmesiyle başlayan çatışmaların ardından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in Lübnan'dan çekilmesini istemiştir. Bu talep doğrultusunda, 19 Mart 1978'de UNIFIL (Lübnan'daki Geçici Barış Gücü) kurulmuştur.
UNIFIL, 12 Temmuz 2006'da başlayan Lübnan-İsrail savaşının sona erdirilmesi amacıyla alınan 1701 sayılı karar ile yeniden dikkat çekmiş, bu karar uyarınca İsrail, Mavi Hat'ın gerisine çekilmekle yükümlü olmuştur.
BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı; İsrail’in Mavi Hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgeden çekilmesini, burada yalnızca Lübnan ordusu ve UNIFIL’e ait silahların bulundurulmasını öngörmektedir.