Litros Sanat Konuşmaları: "Neden Seyahat Ederiz" Taksim Camisi Kültür Sanat Merkezi'nde
Litros Sanat'ın "Litros Sanat Konuşmaları" serisi kapsamında düzenlenen "Neden Seyahat Ederiz" programı, Taksim Camisi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Her ay Litros Sanat Gazetesi'nin manşet konularının ele alındığı programda bu ay yazar Yıldız Ramazanoğlu ve Güven Adıgüzel izleyicilerle buluştu. Moderatörlüğü Litros Sanat Gazetesi Haber Müdürü Emre Yapraklı üstlendi.
Programın odağı: Seyahatin rutinle ilişkisi
Program, seyahatin bireysel yaşam ve yazınla kurduğu ilişkiye odaklandı. Katılımcılar seyahat deneyimlerini kişisel gözlemler ve yazarlık pratikleri üzerinden aktardı; konuşmalar, seyahatin yalnızca mekânsal bir hareket değil, aynı zamanda rutinden kopuş ve kendini yeniden düşünme süreci olduğuna işaret etti.
Güven Adıgüzel: "Seyahati, ilk etapta bulunduğun yeri terk etmekle ilgili bir yerden başlatıyorum"
Adıgüzel seyahat kavramını iki yönlü değerlendirdiğini belirterek, "Seyahati, ilk etapta bulunduğun yeri terk etmekle ilgili bir yerden başlatıyorum. Çünkü bulunduğun yerde, o anda seyahat etmediğin bir rutinin içerisinde fark etmediğin bazı şeyler oluyor. Bunlar seyahatte insanın aklına gelir. Seyahat ettiğin zaman kendinle baş başa kalma, gittiğin ülkede orada karşılaştığın bir şeyi yeniden düşünme biçimi geliştiriyorsun. Bu çok cazibeli bir şey gibi geliyor bana." dedi.
Adıgüzel, seyahat etme fikrinin çocukluğundan itibaren uzaklara duyduğu meraktan kaynaklandığını aktararak, "Yazarlık da böyle bir şeydir aslında. Başka ruhları merak ediyorsun. O açıdan yazarlığın içinde de bir bağlantı var." ifadelerini kullandı. Ayrıca programda, "Bulunduğun yerden bir süreliğine aslında sadece toprağı değil, rutini de terk ediyorsun. Rutinini terk ettiğin andan itibaren seyahat sana bir şeyler vermeye başlıyor." vurgusunu yaptı.
Yıldız Ramazanoğlu: "Yolda olmak" ve hedefsiz seyahat
Ramazanoğlu seyahatlerin bazılarının tematik, bazılarının ise spontane olabileceğini belirtti: "Herhangi bir program yapmadan öylesine spontane çalışmalar da olabilir çünkü bu hep gitmekle alakalı bir şey. Seyahat aslında benim için biraz da yolda olmak. Yola çıkıyorum, Frankfurt'a gidiyorum, bir hedef olması da gerekmiyor. Sadece mesela ben bir trene binip bütün Avrupa'yı trenden hiç inmeden gezebilirim. Etrafımdan manzaralar, imgeler, insanlar, istasyonlar, dağlar, nehirler, şehirler, köyler geçer, benim için bu da harika bir seyahat olabilir."
Yolda olmayı sevdiğini belirten Ramazanoğlu, hedef odaklı yolculukların yerini zamanla sürekli hareketin alabileceğini ifade ederek, "Varılacak bir yer olması bana çok anlamlı gelmiyor. Biraz yaşla da alakalı bir şey. Bir zamanlar şu şehre gitmek istiyorum, orayı görmek istiyorum gibi birtakım hedeflerim vardı. Şimdi şehirlerin kenarından geçmek, içinden geçmek ama sürekli gitmek de benim için son derece etkileyici olabiliyor." dedi.
Programın sonuçları
Konuşmalar, seyahatin hem içsel bir dönüşümü tetiklediğini hem de yazınsal merakı beslediğini ortaya koydu. Katılımcıların deneyimleri, seyahatin planlı olabileceği gibi spontane ve hedefsiz biçimlerde de anlamlı olduğunu gösterdi; bu yaklaşım, seyahati sadece varılacak bir hedef olarak değil, sürekli bir deneyim ve gözlem alanı olarak değerlendirdi.
Litros Sanat'ın "Litros Sanat Konuşmaları" kapsamında düzenlediği "Neden Seyahat Ederiz" programı, Taksim Camisi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa, yazar Yıldız Ramazanoğlu (ortada) ve Güven Adıgüzel (solda) katıldı.