DOLAR
42,7 -0,02%
EURO
50,17 -0,03%
ALTIN
5.966,59 -1,17%
BITCOIN
3.836.801,73 -1,35%

Libya'da Geleneksel Bezin İftar Sofralarını Şenlendiriyor

Libya'nın geleneksel yemeği Bezin, Trablus'ta ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmakta. Gönüllüler, Ramazan'da günde 2 bin kişilik hazırlıyor.

Yayın Tarihi: 13.03.2025 11:21
Güncelleme Tarihi: 13.03.2025 11:21

Libya'da Geleneksel Bezin İftar Sofralarını Şenlendiriyor

Libya'nın geleneksel yemeği Bezin, başkent Trablus'ta hayırseverlerin destekleriyle ihtiyaç sahiplerinin iftar sofralarına ulaşıyor.

Trablus'un Tacura bölgesinde bu Ramazan ayı boyunca her gün 2 bin kişilik Bezin hazırlanarak muhtaç ailelere dağıtılıyor. Ayrıca, isteyen herkese ve ihtiyaç sahibi olmalarına bakılmaksızın yemek ikram ediliyor.

Tacura sakinlerinin oluşturduğu yemek pişirme alanında gönüllüler, geleneksel yemeğin hazırlanmasına yardımcı oluyor. Hayırsever Libyalılar, günlük ya da birkaç günlük gıda masraflarını karşılayarak kullanılacak malzemelerin bir kısmını sağlıyor.

Bezin, kepekli arpa ununun kaynar su ile hamur haline getirilip, mercimek ve iç bakladan yapılan çorba ile servis ediliyor. Ayrıca isteğe göre haşlanmış et ve patates de eklenebiliyor.

Organizasyonda gönüllü olarak çalışan aşçı Muhammed Abdulhadi İmran, AA muhabirine Bezin'in yapılışı ve dağıtım sürecini anlattı. İmran, "Bezin, atalarımızdan aktarılan bir yemek. Ramazanın ikinci gününden itibaren bu yemeği yapmaya başlıyoruz. İnsanlar hayır yapıyor; bakla, mercimek, soğan, domates, yağ ve gerekli gıda malzemelerini getiriyorlar," dedi.

İmran, Libyalıların Bezin'i çok sevdiğini ve özellikle Ramazan ayında iftar için tercih ettiklerini belirtti. Günde 2 bin kişilik Bezin hazırladıklarını, çok uzak bölgelerden iftar için bu yemeği almaya gelenlerin olduğunu ifade etti.

On yılı aşkın süredir her Ramazan gönüllü olarak Bezin yapımına destek veren Abdusselam Muhammed, bölgedeki hayırseverlerin desteğiyle bu iftar yemeğini hazırladıklarını vurguladı. Bezin'in Libya kültüründe ana yemek olduğunu dile getiren Muhammed, kazanlarda kaynayan suya unu ekleyerek hamur haline getirdiklerini söyledi.

Her kazandan yaklaşık 200 kişinin iftar yapabilecek kadar yemeğin piştiği bilgisi de paylaşıldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı