Libya Başbakanı Dibeybe, Milis Döneminin Sona Erdiğini Açıkladı

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkedeki milis döneminin sona erdiğini ve hukukun üstünlüğünün sağlanacağına dair kararlılıklarını vurguladı.

Yayın Tarihi: 12.08.2025 00:50
Güncelleme Tarihi: 12.08.2025 00:50

Libya Başbakanı Dibeybe, Milis Döneminin Sona Erdiğini Açıkladı

Libya Başbakanı, Milis Döneminin Sona Erdiğini İfade Etti

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya ve başkent Trablus’un milis ülkesi olarak adlandırıldığı dönemin sona erdiğini duyurdu. Dibeybe, ulusun askeri birlikleri için düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, hükümetinin devlet otoritesi dışındaki silahların kullanımına son vermekte kararlı olduğunu belirtti.

Devlet Otoritesinin Yeniden Sağlanması

Dibeybe, “Ülkemizi veya başkentimizi milis ülkesi olarak niteleme dönemi sona erdi ve hep birlikte milletimizin tarihindeki bu karanlık sayfayı hukukun üstünlüğünün güvence altında olduğu bir devlete doğru çevireceğiz” dedi. Ülkedeki askeri bölünmüşlükten bahseden Başbakan, istikrarın ancak hukuk bayrağı altında bir araya gelen bir ordu ile sağlanabileceğini kaydetti.

Ordunun Önemi ve Geleceğe Bakış

Dibeybe, düzenli ordunun önemini vurgulayarak, “Üç yolda ilerliyoruz; profesyonel ordumuzu desteklemek, kanun dışı silahlı çetelere son vermek ve istikrarı sağlamak” şeklinde konuştu. Hükümet güçleri, Trablus’ta kontrol altına aldığı bölgelerle ilgili olarak, devletin kapılarını arayanlara yardım edeceğini belirtti.

Trablus’taki Çatışmalar

Trablus’ta, milis gruplar arasında 12 Mayıs’ta İstikrarı Destekleme Birimi liderinin öldürülmesinin ardından çatışmalar başlamıştı. Hükümet, 444. Tugay’ın Trablus’un Ebu Selim bölgesindeki karargahı kontrol altına aldığını açıklamıştı. Çatışmalar sonucunda 6 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi ise yaralandı.

Libya Savunma Bakanlığı, sivilleri korumak amacıyla çatışma bölgelerinde ateşkes ilan edildiğini duyurdu.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı