Letonya Başbakanı Evika Silina istifa etti, koalisyon dağıldı

Evika Silina, ekimdeki genel seçimlerden önce istifa etti. İlericiler Partisi'nin çekilmesiyle koalisyon dağıldı; Cumhurbaşkanı Rinkevics yarın partilerle görüşecek.

Yayın Tarihi: 14.05.2026 12:31
Güncelleme Tarihi: 14.05.2026 12:35

Letonya Başbakanı Evika Silina istifa etti, koalisyon dağıldı

Letonya Başbakanı Evika Silina görevinden istifa etti

Evika Silina, ekim ayında yapılacak genel seçimlerden önce istifa ettiğini açıkladı. Silina'nın açıklaması, hükümetin mevcut parlamentoda çoğunluğu kaybetmesine ve koalisyonun dağılmasına yol açtı.

İstifa gerekçesi ve gelişmeler

Başbakan Silina, istifasını duyururken 'İstifa ediyorum, ama pes etmiyorum' ifadelerini kullandı. İstifanının hemen öncesinde İlericiler Partisi hükümetten çekildiğini bildirmiş ve bu çekilme sonucunda Silina parlamentoda çoğunluğu yitirmişti.

Partinin çekilme kararı, Silina'nın İlericiler Partisi üyesi Savunma Bakanı Andris Spruds'u görevden almasının ardından geldi. Görevden alma gerekçesi olarak, Letonya topraklarına giren insansız hava araçları ile ilgili meseleler gösterildi.

Siyasi sonuçlar ve sonraki adımlar

Çıkan bu gelişmelerle birlikte koalisyon hükümeti dağıldı. Anayasa uyarınca yeni başbakanın seçilmesinden sorumlu olan Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, yarın parlamentodaki tüm partilerle bir araya gelerek izlenecek yolu görüşecek.

Silina'nın istifası, ülkeyi ekim ayında yapılacak genel seçimlere giderken geçici bir belirsizlik dönemine soktu. Mevcut takvim ve anayasal süreç çerçevesinde parlamentoda yeni bir güvenoyu aranması veya Cumhurbaşkanı tarafından geçici düzenlemelerin değerlendirilmesi bekleniyor.

LETONYA BAŞBAKANI EVİKA SİLİNA, EKİM AYINDA YAPILACAK OLAN GENEL SEÇİMLERDEN ÖNCE İSTİFASINI...

LETONYA BAŞBAKANI EVİKA SİLİNA, EKİM AYINDA YAPILACAK OLAN GENEL SEÇİMLERDEN ÖNCE İSTİFASINI AÇIKLADI.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.