Kuzey Kore, hoparlörlerin kaldırıldığı iddialarını yalanladı
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, sınır boyunca yerleştirilen propaganda yayınlı hoparlörlerin kaldırıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını duyurdu. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) aracılığıyla yapılan açıklamada, ülkenin hoparlörleri kaldırma niyetinin bulunmadığı vurgulandı.
Kim Yo-jong, Seul yönetiminin ardından Pyongyang'ın da hoparlörleri kaldırdığına ilişkin iddiaları gerçek değil şeklinde nitelendirdi ve Güney Kore'yi ikili ilişkilerin "onarıldığı" yönünde kamuoyu oluşturmaya çalışmakla suçladı. Açıklamada, "Güney Kore'yle ilişkilerimizi düzeltmek gibi bir niyetimizin olmadığını defalarca ifade ettik." değerlendirmesine yer verildi.
ABD ve Rusya görüşmesine ilişkin değerlendirme
Kim Yo-jong, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Alaska'da Ukrayna konusunu görüşecekleri iddiaları bağlamında, Pyongyang'ın düşüncelerini Moskova aracılığıyla Washington'a iletebileceği yönündeki söylentileri de yalanladı. Açıklamada "ABD'yle hiçbir işimiz yok." ifadesine dikkat çekildi ve Kuzey Kore ile ABD liderleri arasındaki kişisel ilişkilerin ülkenin politikasına yansımayacağı vurgulandı.
Güney Kore'nin gerilimi azaltma adımları ve zaman çizelgesi
Güney Kore'de bu yıl göreve başlayan Devlet Başkanı Lee Jae-myung sonrası Seul yönetimi sınırdaki propaganda yayınlarını durdurduğunu ilan etti. Buna karşılık, Pyongyang da benzer adımlar attığını bildirdi. Resmi açıklamalarda, Güney Kore'nin hoparlörleri kaldırma çalışmalarına 4 Ağustos'ta başladığı ve işlemlerin 6 Ağustos'ta tamamlandığı belirtildi.
Ek olarak, Güney Kore'nin 9 Ağustos'ta
yaptığı duyuruda, Kuzey Kore'nin sınır boyunca yerleştirilen propaganda hoparlörlerinin bazılarını kaldırmaya başladığı bildirildi. Ancak Pyongyang bu tür iddiaları reddederek hoparlörleri kaldırma niyeti bulunmadığını yineledi.