Kuzey Kore'nin Tepkisi
Kuzey Kore, Pasifik Okyanusu'nda, Filipinler'e yakın bir bölgede ABD ve Fransa ile ortak deniz tatbikatı düzenleyen Japonya'ya sert bir tepki gösterdi.
Militarist Hırslar ve Eleştiriler
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) bildirdiğine göre, Pyongyang yönetimi, tatbikatı "militarist işgal hırslarını yeniden canlandırma girişimi" olarak nitelendirdi. Yapılan tatbikatların "güvenlik" adı altında düzenlenmesini eleştiren Kuzey Kore, ABD ve Fransa'yı da "savaş manyakları" olarak tanımladı.
Asya-Pasifik Bölgesindeki Güç Dengesi
Kuzey Kore, Japonya'yı yeni çatışma ortamları yaratmakla suçlayarak, Tokyo yönetiminin "Asya-Pasifik bölgesindeki güç dengesini tehdit ettiğini" öne sürdü. Japonya'ya ait savaş gemilerinin yanı sıra ABD ve Fransa'nın uçak gemileri de tatbikat için bölgede yer aldı.
Tatbikatın Tarihçesi
14 Şubat'ta başlayan tatbikat, 5 gün boyunca devam etmiş ve bu dönemde Pasifik Okyanusu'nda 1960'lardan bu yana ilk kez bir Fransız uçak gemisi konuşlandırılmıştır.