DOLAR
34,73 -0,04%
EURO
36,53 -0,24%
ALTIN
2.954,51 -0,19%
BITCOIN
3.317.863,21 0,08%

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar, Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu'nda Konuştu

Ersin Tatar, İstanbul'da düzenlenen resepsiyonda Kıbrıs Barış Harekatı'nın önemine değindi ve uluslararası tanınırlık vurgusu yaptı.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 00:18
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 00:18

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar, Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu'nda Konuştu

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar İstanbul'da Resepsiyona Katıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’da gerçekleştirilen "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı" resepsiyonuna katıldı. Etkinlik, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı dolayısıyla Eyüpsultan’daki Artİstanbul Feshane’de düzenlendi.

Tatar’ın Konuşması

Resepsiyonda Tatar, KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray ile birlikte davetlilere hitap etti. Tatar, Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nin 1948 yılından itibaren Türkiye’ye adada yaşananları aktarma noktasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Tatar, adada Kıbrıs Türk halkına yönelik saldırılara dikkat çekerek, "15 Temmuz 1974, Yunanistan’daki cunta ve işbirlikçileri aracılığıyla Kıbrıs üzerinde bir dönüşüm yaratma çabasının tam ortasında Türk hükümeti garantörlük hakkını kullanarak müdahale kararı almıştır," dedi.

Barış ve Güvenliğin Önemi

Tatar, Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenliğin sağlanmasının Kıbrıs Türk halkının geleceği açısından elzem olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığının önemine değindi.

Tatar, Gazze'deki duruma da atıfta bulunarak, "Dünyanın sessizliğine rağmen güçlü durmalıyız. Kıbrıs’ın tarihi, geçmişteki olaylar gibi tekrar etmeyecek diye bir şey yok. Ancak biz kendimize sağlam temeller atmalıyız." şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Devleti ve Uluslararası Tanınma

Tatar, KKTC'nin uluslararası platformda tanınırlığının önemine de vurgu yaptı ve, "Doğu Akdeniz'deki bağımsız Türk devletinin tanıtımı için mücadele etmeliyiz," dedi. KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatında gözlemci üye olduğunu ve gelecekte bağımsız bir Türk devleti olarak daha da güçlenmeyi umduğunu sözlerine ekledi.

Başkonsolos ve Dernek Başkanının Açıklamaları

KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel, 1963 yılından itibaren Kıbrıs Türk halkına yönelik uygulanan politikaları anımsatarak, "Amaç kan dökülmesine son vermek ve adada barış tesis etmekti," ifadelerini kullandı. Kıbrıs Türk Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray ise, Kıbrıs üzerindeki baskılara ve kayıplara değinerek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti asla güneyle birleştirilemeyecek," dedi.