Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan incirin sağlığa birçok faydası vardır. Antioksidan açısından zengin olan kuru incir, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruma konusunda etkilidir.
KURU İNCİRİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Genellikle tercih edilen kuru hurmanın yanı sıra kuru incir de tatlı krizlerini gidermek için kullanılabilir. Yaş incir, kuru incire göre daha zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır, ancak kuru incirin kendi benzersiz faydaları da bulunmaktadır.
Kuru incir, diyet lifi açısından zengindir ve içerisinde potasyum, demir, kalsiyum, antioksidanlar ve kompleks karbonhidratlar bulunur.
Kuru incir, kabızlık sorunlarını giderme konusunda yaş incirden daha etkili olabilir. Ancak meyveler kurutulduğunda şeker içeriği artar, bu nedenle kuru incirin şeker ve kalori miktarı daha yüksektir. Bu nedenle, dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Özellikle diyabet hastaları için, kuru incirin yüksek şeker içeriği ve kan şekerini hızla yükseltebilme özelliği göz önüne alındığında, taze veya kuru inciri ölçülü bir şekilde tüketmeleri önerilir ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
GÜNLÜK KURU İNCİR TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?
Meyve tüketiminde farklı seçeneklere yönelmek son derece önemlidir. Genellikle günlük ortalama 3 porsiyon meyve önerilmektedir. Günde 2 adet taze veya kuru inciri, özellikle ara öğünlerde veya kahvaltılarda rahatlıkla tercih edilebilir.
KURU İNCİRİN TANSİYONA ETKİSİ NEDİR?
Kuru meyveler genel olarak düşük su içeriğine sahiptir ve yüksek miktarda potasyum içerirler. Bu potasyum içeriği, kan basıncını dengede tutarak tansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Özellikle böbrek yetmezliği sorunu yaşayan bireyler, incir tüketiminde porsiyonlarına dikkat etmelidirler.
KURU İNCİRİN SAKLANMA KOŞULLARI
Kuru incirin uygun bir şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. İdeal olarak, kuru incir, serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklandığında, 1 yıl içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.