Kurtulmuş Duşanbe'de: Filistin meselesinde yeni, uzun soluklu diplomatik mücadele dönemi başlıyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Duşanbe'de Tacikistan Meclis Başkanı ile görüştü; ekonomik iş birliği, parlamenter ilişkiler ve Filistin meselesinde yeni diplomatik sürecin başlayacağı değerlendirildi.

Yayın Tarihi: 02.12.2025 16:41
Güncelleme Tarihi: 02.12.2025 16:41

Kurtulmuş Duşanbe'de: Filistin meselesinde yeni, uzun soluklu diplomatik mücadele dönemi başlıyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Duşanbe ziyaretini sürdürüyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi temaslar kapsamında Duşanbe’de Tacikistan Ali Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı Faizali İdizoda ile bir araya geldi. Buston Sarayı’nda ilk olarak baş başa görüşen iki başkan, ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.

Görüşmenin ana gündemi: İkili ilişkiler ve bölgesel meseleler

Kurtulmuş, Türkiye’den "Meclis Başkanı" seviyesinde Tacikistan’a yapılan ilk resmi ziyaret olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine vesile olmasını istedi. Görüşmelerde hem ikili ilişkiler hem de bölgesel meselelerin ele alındığını belirten Kurtulmuş, Tacikistan ile mevcut iyi ilişkileri ileriye taşıma kararlılığını vurguladı.

Dünyada oluşmakta olan yeni dengede çok kutupluluk ve çok merkezliliğin temel olacağını söyleyen Kurtulmuş, Orta Asya’nın yeni dünyanın dengeleri arasında önemli bir güç merkezi oluşturma potansiyeline sahip olduğunu, bunun için Orta Asya ülkelerinin gelişiminin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Tacikistan’ın kalkınma ve iş birlikleri

Kurtulmuş, Tacikistan’ın son yıllarda ciddi bir kalkınma ve istikrar gösterdiğini belirterek bu durumdan memnuniyet duyduklarını, Tacikistan’ın bölge ülkeleriyle sorunları azaltarak iş birliklerini güçlendirdiğini kaydetti.

Ekonomik iş birliği, yatırım ve eğitim

TBMM Başkanı, Türkiye'nin turizm, savunma sanayi, tekstil, ulaştırma gibi alanlarda önemli tecrübeleri bulunduğunu belirterek Tacikistan ekonomisine katma değer üretecek ortak çabalara hazır olduklarını söyledi. Kurtulmuş, hem Türk iş insanlarının Tacikistan’daki yatırımlarını artırmasının hem de Türk-Tacik ortak yatırımlarının yapılmasının iki ülke liderlerince tespit edilen 1 milyar dolar ikili ticaret hedefine katkı sağlayacağını ifade etti.

Ayrıca eğitim, kültür ve spor gibi alanlarda daha yakın bir iş birliği arzu edildiği vurgulandı.

Parlamentolar arası ilişkiler ve iş birliği

Parlamentoların müşterek çalışmasının yararlı olacağını belirten Kurtulmuş, bu ziyaretin iki ülke parlamentoları arasındaki ilişkileri artırmasını diledi. Parlamentolar arasındaki ilişkilerin ahdi boyutunu ortaya koyacak bir mutabakat zaptı meclisler arasında imzalanabileceğini, dostluk grupları ve ihtisas komisyonlarının karşılıklı iş birliğini artırabileceğini ve uluslararası kuruluşlarda müşterek hareket edilmesinin önemini vurguladı.

Kurtulmuş, Tacikistan Ali Meclisi Temsilciler Meclisi Başkanı’nı 15-19 Nisan 2026 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 152. Genel Kuruluna davet etti.

Filistin meselesine ilişkin değerlendirme

Kurtulmuş, Tacikistan’ın Filistin meselesindeki duruşunu takdirle karşıladıklarını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: Önümüzdeki süreçte Filistin meselesiyle ilgili belki uzun yıllar sürecek yeni bir diplomatik mücadele dönemi başlıyor. Kurtulmuş, bu mücadelenin en önemli başlığının 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan tam manasıyla bağımsız bir Filistin devleti kurulması mücadelesi olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Filistin devletini tanıyanların sayısının her gün arttığını belirterek bunun artık sadece kâğıt üzerinde kalmaması, fiilen var olan, bağımsız bir devletin inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. İkinci alanın ise İsrail hükümetinin uluslararası alanda yalnızlaştırılması olduğunu ve bunun ilk adımının Netanyahu ve çevresinin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanarak ceza almasını sağlayacak sürecin desteklenmesi olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, bu iki alanda ortak çalışmanın Filistin halkına verilen desteği somut ve görünür hale getireceğini umduğunu söyledi.

Heyette yer alan isimler

Görüşmeye, Türkiye-Tacikistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, YÖK Başkanı Erol Özvar ile Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Umut Acar da katıldı.

TBMM BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ, DUŞANBE'DE TACİKİSTAN ALİ MECLİSİ TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI...

TBMM BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ, DUŞANBE'DE TACİKİSTAN ALİ MECLİSİ TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI FAİZALİ İDİZODA İLE BİR ARAYA GELDİ.

KURTULMUŞ VE İDİZODA, BUSTON SARAYI'NDA İLK OLARAK BAŞ BAŞA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ, ARDINDAN DA...

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.