DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.857.931,73 -0,31%

Küresel Sumud Filosu'ndan 3 tekne daha Tunus'tan Gazze'ye yola çıktı

Küresel Sumud Filosu'ndan üç tekne Sidi Busaid Limanı'ndan Gazze'ye hareket etti; 13 Eylül'den bu yana Tunus'tan toplam 25 tekne yola çıktı.

Yayın Tarihi: 16.09.2025 15:07
Güncelleme Tarihi: 16.09.2025 15:07

Küresel Sumud Filosu'ndan 3 tekne daha Tunus'tan Gazze'ye yola çıktı

Küresel Sumud Filosu'ndan 3 tekne daha Tunus'tan Gazze'ye yola çıktı

Küresel Sumud Filosu'na bağlı tekneler, İsrail ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla Tunus limanlarından Gazze'ye deniz yoluyla gitmeye devam ediyor. Bugün filodaki üç tekne daha Gazze'ye doğru hareket etti.

Bugünkü hareket ve son gelişmeler

Mağrib Sumud Konvoyu'na ait 3 tekne, Tunus'un Sidi Busaid Limanı'ndan Gazze'ye doğru yola çıktı. Konvoyun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, teknelerin gün içinde Gazze yönüne açılmaya devam edeceği bildirildi.

Dün, Tunus'un kuzeyindeki Binzert Limanı'ndan hareket eden 7 tekne arasında İspanya'dan filoya katılan ve dron saldırısına maruz kalan 'Alma' ile İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'ı taşıyan 'Family' adlı tekne yer almıştı. Ayrıca dün toplam 11 tekne daha Tunus'tan Gazze'ye doğru yola çıkmıştı.

Filo sayıları ve geçmiş hareketler

13 Eylül'den bu yana Tunus'tan Gazze'ye doğru çıkan teknelerin sayısı 25 oldu. Tunus'tan ilk tekne 13 Eylül'de TSİ 15:30'da Binzert Limanı'ndan halkı selamlayarak hareket etmiş, ardından ek tekneler ayrılmıştı.

Küresel Sumud Filosu'nda, 31 Ağustos'ta İspanya'nın Barselona kentinden yola çıkan 22 tekne ile Tunus'tan yer alan 23 tekne bulunuyor. İspanya'dan gelen üç tekne teknik arıza nedeniyle Tunus'ta kaldığı için konvoy listesinden çıkarıldı.

Başkent Tunus'tan açılan tekneler ile Binzert Limanı'ndan ayrılan tekneler, Tunus açıklarında birleşerek Gazze'ye doğru ilerleyecek. Filoda, aralarında Türklerin de olduğu yaklaşık 50 ülkeden, bin civarında aktivist yer alıyor; İtalya ve Yunanistan'dan katılacak teknelerle Akdeniz açıklarında buluşma planlanıyor.

Katılımcılar, geçmiş müdahaleler ve 'Sumud' kavramı

Küresel Sumud Filosu bünyesinde Özgürlük Filosu Koalisyonu, Küresel Gazze Hareketi, Mağrib Sumud Konvoyu ve Malezya merkezli Sumud Nusantara organizasyonu yer alıyor. Filonun şimdiye kadar Gazze'ye doğru yola çıkan en kalabalık filo olduğu kaydediliyor.

Geçmişte Gazze'ye tek tek gitmeye çalışan gemilere İsrail müdahalede bulunmuş, teknelere el konularak aktivistler sınır dışı edilmişti. Arapça 'kararlılık' veya 'sarsılmaz azim' anlamlarına gelen Sumud kavramı, 1967 Altı Gün Savaşı sonrası Filistin'de direniş ve dayanıklılığı ifade eden bir terim olarak kullanılıyor; kavram, zeytin ağacı ve köylü hamile kadın gibi imgelerle tasvir ediliyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı