Küresel Sumud Filosu aktivisti Julian Schütter: 24 Eylül'de yoğun İHA saldırısı ve teknelerde patlamalar
SALİH OKUROĞLU - Küresel Sumud Filosu'na katılan Avusturyalı aktivist Julian Schütter, 24 Eylül'de filonun Girit Adası güneyinde seyrederken alışılmadık derecede yüksek bir insansız hava aracı (İHA) aktivitesi tespit ettiklerini ve teknelerin saldırıya uğradığını bildirdi.
Olayın ayrıntıları
Filoya İtalya'nın Sicilya Adası'ndan 'Seulle' isimli tekneyle katılan 27 yaşındaki Schütter, Küresel Sumud Filosu'nun 24 Eylül'ün ilk saatlerinde İsrail ablukasını kırmak ve Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıktığını söyledi. Schütter, İHA saldırılarının önce iletişim kanallarında bozulma ve müzik seslerinin iletilmesiyle başladığını kaydetti.
'Çok yüksek, yani alışılmadık derecede yüksek bir dron aktivitesi tespit ettik. Sürekli dronların üzerimizde uçtuğuna alışkınız, ancak o anda sayıları olağanüstü fazlaydı.' Schütter, saldırıların ilk aşamasında teknelerin İHA'larla kimyasallarla hedef alındığını, ardından teknelerin üzerinde patlamalar meydana geldiğini ve bazı teknelerin hasar gördüğünü belirtti. Neyse ki can kaybı yaşanmadı.
Katılım, motivasyon ve geçmiş
Schütter, genç yaşından beri kayak sporuyla ilgilendiğini, aktif spor kariyerinin ardından yaklaşık 1,5 yıl önce spor hayatını noktaladığını ve üç ay önce Kahire'ye giderek 54 ülkeden aktivistin katıldığı 'Küresel Gazze Yürüyüşü'ne (Global March to Gaza) dahil olduğunu anlattı. Bu hareketin diğer örgütlerle birleşerek Küresel Sumud Filosu'nu oluşturduğunu belirten Schütter, motivasyonunu şu sözlerle özetledi: 'Benim motivasyonum, bir soykırım yaşanırken sessiz kalmak istemememdir. Ben yaşarken gerçekleşen, canlı yayınlanan bu kadar bariz bir soykırım karşısında, şimdi bir şeyler yapmam gerekiyor.'
Uluslararası tepkiler ve 'dezenformasyon' iddiası
Schütter, İtalya ve İspanya'nın gemi göndermesine ilişkin olarak özellikle İtalyan ve İspanyol halkının yaptığı baskının karar üzerinde etkili olduğunu değerlendirdi: 'Bana göre bu karar, protestoların etkili olduğunun açık bir işaretidir.'
Filonun maruz kaldığı saldırılar ve İsrail tarafından yapılan açıklamalara dair Schütter, İsrail'in filo hakkındaki söylemlerini 'dezenformasyon' olarak nitelendirdi ve artık birçok kesimin İsrail'in iddialarına inanmadığını ifade etti. Ayrıca, askeri gemilerin sivil tekneleri korumak zorunda kalmasının Gazze'deki sivillerin güvenliğine yönelik daha geniş bir sorgulamayı gündeme getirdi: 'O zaman Gazze'deki insanları ve Filistinlileri bu tehlikeli varlıktan ve saldırganlığından kim koruyacak?'
Bağlam ve uluslararası hukuka çağrı
Schütter, Küresel Sumud Filosu'nun insancıl bir ruh taşıdığını, dünyanın çeşitli bölgelerinden ve farklı demografik gruplardan insanların soykırım ve apartheid karşıtı ortak hedef etrafında bir araya geldiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler (BM) Komisyonu'nun İsrail'in Gazze'de soykırım tespiti yaptığını hatırlatan aktivist, uluslararası dayanışma çağrısı yaptı.
Haberde ayrıca, Yunanistan'dan Gazze'ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan filonun, Yunanistan'ın arama-kurtarma (SAR) sorumluluk sahasında İHA'larla saldırıya uğradığı bilgisi verildi.
Sonuç
Schütter'in anlatımı, 24 Eylül'deki İHA saldırılarının teknik ve insan güvenliği boyutlarını, uluslararası tepki ve dezenformasyon tartışmalarıyla birlikte gözler önüne seriyor. Saldırılarda can kaybı bildirilmese de teknelerde hasar meydana geldiği ve filonun karşılaştığı güvenlik kaygılarının devam ettiği vurgulanıyor.
Filoya İtalya'nın Sicilya Adası'ndan "Seulle" isimli tekneyle katılan 27 yaşındaki Avusturyalı aktivist Julian Schütter, Girit Adası'nın güney açıklarındayken, İsrail ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla Gazze'ye gitmek için yola çıkan Küresel Sumud Filosu'nun 24 Eylül'ün ilk saatlerinde insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alınmasına ve İsrail'in Filo hakkında yürüttüğü "dezenformasyona" ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.